'Sinirda Karbon Düzenlemesi Ve Karbon Kredisi Ticareti Bilgilendirme Semineri' Düzenlendi

Konya Sanayi Odasi (KSO) ve Mevlana Kalkinma Ajansi isbirliginde "Sinirda Karbon Düzenlemesi ve Karbon Kredisi Ticareti Bilgilendirme Semineri" gerçeklestirildi.

KSO'dan yapilan yazili açiklamada, Konya Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen ve eszamanli olarak sosyal platformlarda da canli yayinlanan hibrit seminerde, Avrupa'nin Konya'nin en önemli ihracat pazari olduguna vurgu yapilarak, sanayicilerin Avrupa pazarindaki hakimiyetlerini kaybetmemeleri ve karbon vergilerine maruz kalmamalari için yapmalari gerekenlerin anlatildigi belirtildi.

Seminerin açilisinda konusan Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ihsan Bostanci'nin su sözlerine yer verildi:

"Belirlenen sektörler basta olmak üzere tüm alanlarda yesil dönüsümünü tamamlayarak düsük emisyon hedefine ulasan ülkelere gümrük kapilarinda daha düsük vergiler ödeme veya vergiden muaf tutulma gibi avantajlar saglayacak olan düzenleme, yüksek emisyona sahip ülkeleri ise daha fazla vergi ödeme ve AB Bölgesi'ne ürün satamama tehlikesi ile karsi karsiya birakacak. Bu noktada, dünya ekonomilerinde derin bir dönüsüme yol açarak uluslararasi rekabet kosullarini ve kurallarini sil bastan degistirecek olan bu uygulamaya yönelik sektörel aksiyon planlarinin hazirlanmasinin, oyunun disinda kalmamak adina son derece önemli oldugunu düsünüyoruz."

Açilis seminerinde söz alan Karbon Emisyonu Azaltma Dernegi Baskani Ali Özcem Kiliç'in da "Büyük vergilendirmede çözüme ulasmak için, ISO 14064-1 ve 2 belgeleri ile ne kadar kirlettigimizi belgelendirecegiz. Sanayicilerimiz acilen bu belgeleri almalilar. Yoksa gri hatta düserler. Yani en yüksek cezayi ödeyecek duruma düsüyorlar. Düsürülmüs karbon emisyonunu Birlesmis Milletler tarafindan sertifikalandirarak karbonu, vergiden mahsup edecegiz. Vergiden kurtulmanin yolu emisyon düsürme belgelerini tespit ettirmek. Bunu BM'nin konvansiyonel anlasmasi UNFCC'ye kaydettirmemiz gerekiyor. Karbon belgeleri bu sekilde çikiyor. Sanayicimizi de bu vergiden kurtarabiliyoruz. Karbon belgeleri ayrica ön finans da sagliyor. Sanayiciler, yapacagi her emisyon düsürücü faaliyetteki belirli yatirim bedelinin karsiligi olan karbonu, daha yatirimi yapmadan ön finans olarak kullanabilir." dedigi ifade edildi.

Kaynak: AA