'Türk Vatandaslari Bugün 3.5 Milyonluk Nüfuslariyla Almanya'nin Ayrilmaz Bir Parçasi Haline Geldi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’den Almanya isgücü göçünün 60’inci yili nedeniyle paylastigi videomesajinda, 60 yil önce Almanya’ya giden Türk vatandaslarinin bugün 3.5 milyona ulasan nüfuslari ile Almanya’nin ayrilmaz bir parçasi haline geldigini belirtti.

'Türk Vatandaslari Bugün 3.5 Milyonluk Nüfuslariyla Almanya'nin Ayrilmaz Bir Parçasi Haline Geldi'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’den Almanya’ya isgücü göçünün 60’inci yili nedeniyle videomesaj paylasti. Erdogan mesajinda, “Kiymetli vatandaslarim, Almanya Türk toplumunun degerli üyeleri, saygideger katilimcilar, sizleri en kalbi duygularimla, hasret ve muhabbetle selamliyorum. Almanya’ya göçün 60. yili programinin düzenlenmesinde emegi geçenlere sahsim ve milletim adina tesekkür ediyorum. Sizlerin vasitasiyla Almanya’nin ve Avrupa’nin dört bir yaninda yasayan tüm kardeslerime selam ve sevgilerimi iletiyorum” dedi.



“60 YIL ÖNCE ALMANYA’YA GIDEN TÜRK VATANDASLARI BUGÜN 3.5 MILYONA ULASAN NÜFUSLARI ILE ALMANYA’NIN AYRILMAZ BIR PARÇASI HALINE GELDI

Bundan 60 yil önce ellerinde bavullari, gönüllerinde sila hasretiyle Almanya’ya giden Türk vatandaslarinin bugün 3.5 milyona ulasan nüfuslari ile Almanya’nin asli, ayrilmaz ve vazgeçilmez bir parçasi haline geldiklerinin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, “Göçün ilk yillarinda zorlu çalisma sartlarina gögüs geren, farkli bir kültürde yasamanin yol açtigi sikintilarla mücadele eden Türkler, II. Dünya Savasi sonrasinda Almanya’nin yeniden ayaga kalmasinda öncü bir rol üstlendiler. Bir dönem misafir isçi olarak ekmeginin pesinde kosan Almanya’daki kardeslerimiz bugün artik tiptan mühendislige, spordan sanata, müzikten edebiyata kadar her alanda gögsümüzü kabartan islere imza atiyor” ifadelerini kullandi.

“UGUR SAHIN VE ÖZLEM TÜRECI, ESIT FIRSAT VERILMESI HALINDE ALMANYA TÜRK TOPLUMUNUN NELERI BASARABILDIGININ EN GÜZEL NISANESI”

Almanya Türk toplumunun, açtigi is yerleri ve fabrikalarda 400 bin kisiye istihdam saglayarak, Alman ekonomisine de önemli katkilar sunduklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Bunun en güncel örnegi gelistirdikleri asiyla Covid-19’a karsi mücadelede tüm insanliga umut olan Sayin Ugur Sahin ve Özlem Türeci’dir. Bu iki kiymetli isim, esit firsat verilmesi halinde Almanya Türk toplumunun neleri basarabildiginin en güzel nisanesidir. Elbette bugünlere kolay gelinmedigini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Misafir isçilikten kalici yurttasliga evrilen bu 60 yillik süreçte, Almanya Türk toplumu gerçekten sancili dönemler yasanmistir. Solingen faciasi, NSU cinayetleri Almanya’daki kardeslerimizin maruz kaldigi irkçi saldirilarin en kanlilari olarak hafizalara kazinmistir. Camileri kundaklanmis, isyerleri hedef alinmis, inancindan, kökeninden, kültüründen dolayi birçok insanimiz maalesef ayrimcilikla karsilasmistir. Ancak yasadigi onca aciya ragmen Almanya Türk toplumu basiret ve ferasetle hareket ederek, nefret siyasetine asla prim vermemistir” diye konustu.

“Bugün varilan noktada Almanya’daki kardeslerimizin basari hanelerine yeni yildizlar eklediklerini memnuniyetle görüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türk toplumunun esit vatandaslik temelinde Almanya’ya daha fazla katki sunacagina inaniyoruz. Türkiye olarak biz de bir taraftan yurtdisindaki insanlarimizin hak ve hukukunu savunurken, diger taraftan da içinde yasadiklari toplumlara entegrasyonunu tesvik ediyoruz” diyen Erdogan, bilhassa salginla beraber yükselise geçen kültürel irkçilik ve Islam düsmanligi gibi tehditlerin önüne geçilmesinde müttefik Almanya’ya gereken her türlü destegin verildigini vurguladi.

“GÜÇLÜ DIASPORA, GÜÇLÜ TÜRKIYE SIARIYLA HAREKET EDEN YURTDISI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BASKANLIGI HAYATI BIR BOSLUGU DOLDURUYOR”

Sadece Almanya’daki Türk toplumunun degil tüm Avrupa’nin hatta tüm insanligin huzuruna kast eden bu ser akimlara karsi Alman makamlarinin da ayni hassasiyetleri tasidigini bildigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Alman dostlarimizla dayanisma içinde hareket ederek insallah bu sikintilarin üstesinden hep birlikte gelecegimize inaniyorum. Almanya Türk toplumu son 60 yilda bu asamalardan geçerken, Türkiye de özellikle son 20 yilda tarihi nitelikte basarilara imza atmistir. Türkiye’deki kalkinma ve demokrasi hamilelerinden vatandaslarimizla birlikte Türk diasporasinin da istifade etmesini sagladik. Girisimci ve insani diplomasimizi, dis misyonlarimizin sayisini artirmanin yaninda ihdas ettigimiz yeni kurumlarla daha da güçlendirdik. 2010 yilinda kurdugumuz Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi, bu dönemin en önemli kazanimlarindan biridir. Güçlü diaspora, güçlü Türkiye siariyla hareket eden Baskanligimiz, hayati bir boslugu doldurmaktadir. Önümüzdeki dönemde gerek Yurtdisi Türkler Baskanligimiz gerekse diplomatik misyonlarimiz vasitasiyla sizlerin yaninda olmayi sürdürecegiz” dedi.



“TÜRK DIASPORASININ GENÇ MENSUPLARINA HAYAT YOLCULUKLARINDA BASARILAR DILIYORUM”

Almanya’ya göçün 60. yilinin tekrar hayirlara vesile olmasini temenni eden Cumhurbaskani Erdogan, “Rabbim yolumuzu ve bahtimizi açik etsin diyor, Almanya’ya göçün 60. yilinin tekrar hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum. Göç eden ve hayatta olan ilk kusagin mensuplarina Rabbimden bereketli, saglikli ve hayirli ömürler niyaz ediyorum. Vatan hasreti ile ebediyete intikal eden kardeslerime Allah’tan rahmet, Türk diasporasinin genç mensuplarina hayat yolculuklarinda basarilar diliyorum. Sizleri bir kez daha sevgiyle selamliyor, Allah’a emanet ediyorum. Kalin saglicakla” diye konustu.

Kaynak: İHA