Samsun'da Artan Fiyatlar Etin Tadini Kaçirdi Açiklamasi Kiyma 75, Bonfile 130 TL

Samsun’da sürekli artan et fiyatlari dikkat çekerken, kasaplar ise bu durumu sehirde ‘mezbaha olmamasina’ bagliyor.

Samsun'da Artan Fiyatlar Etin Tadini Kaçirdi Açiklamasi Kiyma 75, Bonfile 130 TL
Samsun Kasaplar Odasi Baskani Ömür Sen, sehirde son zamanda ete gelen zamlarin nedeninin sehirde mezbaha olmamasindan ve etin uzak illerden getirmesinden kaynaklandigini söyledi.

Samsun’da mezbaha yapilmasi için 9 yildir ugras verdiklerini ifade eden Sen, “Kasaplarin girdi maliyetleri artti. Elektrik, su ve diger giderleri oldukça artti. Ayrica Samsun’da mezbaha sorunu var. Samsun’daki kasaplarin yarisi maliyeti yüksek oldugu için baska sehirlerden mal aliyor ve kendi sehrinde mal kesmiyor. Birçok kasap Diyarbakir, Afyonkarahisar, Kastamonu, Osmaniye gibi illerden et getiriyor. Bu kaçak degil ama maliyeti yükselten bir olaydir. Kurban Bayrami’ndan sonra 65 TL olan kiymanin kilosunu 75 TL’den asagiya satamiyoruz. 53 TL’ye karkas kesiyoruz. Buna yüzde 25 maliyet koydugumuzda fiyatlar ortaya çikiyor. Bu sartlarda para kazanamiyoruz. 80 TL’ye kiyma satarsak da kimseye satamayiz. Bize ait bir mezbaha yok. Özel mezbahalara da 2 kati kesim parasi vermek istemiyoruz. Bu bizi rahatsiz ediyor. Bu da ayri bir maliyet olusturuyor. Bir büyükbas özel mezbahada 140 TL’ye kesiliyor. Ayrica mezbahadan dana ayagi dahil hiçbir seyi de alamiyoruz. Bu sorunu defalarca ilettik fakat bir çözüm bulmadik. 6 ay önce bir toplanti yaptik. 19 Mayis’taki mezbahayi geri istedik. Samsun Büyüksehir Belediyesi proje ile birlikte bizden yazi istedi. Biz de güzel bir proje hazirlayarak basvurduk. Eger 19 Mayis’a bir mezbaha yapabilirsek, maliyetler de fiyatlar da düser” dedi.



“Samsun’da mezbaha olursa etin kilo fiyati 5 TL düser”

Mezbaha yapilmasi ile düsecek maliyet fiyatlarinin et fiyatlarini da düsürecegini belirten Ömür Sen, “Bir malin Samsun’da kesilip 2 saat sonra kasap dükkanlarinda satilmasi mi daha mantiklidir? 15 saat yol geldikten sonra tezgahlarda sergilenmesi mi daha mantiklidir? Bugün birçok büyük firma Samsun’a etini Izmir, Osmaniye gibi illerden getiriyor. Bu maliyetin yani sira ne kadar sagliklidir? Izmir’den Samsun’a gelen et oradan çikarken dondurulacak, sogutucu arabalarla geldikten sonra çözülüp burada tezgahlara asilacak. Takdiri halka birakiyoruz. Bizim Samsun’da Kasaplar Odasina yakisir bir mezbahamiz olsa biz bu fiyatlarin hakkindan geliriz. Emin olun ki fiyatlarda da gereken indirim yapilir. Mezbaha olursa halkimizin tükettigi etin fiyatinin kilo basina 5 TL daha düsecegine inaniyorum” diye konustu.



“Mezbaha Avrupa standartlarinda ve günlük 80 büyükbas kesim kapasitesine sahip”

Yapmayi istedikleri mezbaha hakkindaki bilgileri paylasan Sen, sunlari söyledi:

“Büyüksehir Belediyesinin istegi ile projemizi Bursa’da hazirlattik. Düsündügümüz mezbahada 30 kisi istihdam saglayacak. Mezbaha günlük 80 büyükbas kesim kapasitesine sahip olacak. Bu da hemen hemen Bafra ve Tekkeköy Mezbahalariyla birlikte Samsun’un ihtiyacina cevap verecektir. Avrupa standartlarina uygun olarak çizdirdigimiz mezbaha projesinin hayata geçirilmesini umuyoruz.”

Öte yandan Samsun’da kuzu but kilo 83 TL, kuzu pirzola 118 TL, kuzu beyti 98 TL, kuzu gerdan 78 TL, dana bone kilo 98 TL, dana steak-biftek 98 TL, dana bonfile 130 TL ve kiyma 75 TL’den satiliyor.
Kaynak: İHA