Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'Tüketicilere, Uygun Fiyatta Enerji Saglanmasi Önemli'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, enerji sektörünün "istikrarli" sekilde çalismasinin dünya için "kritik" oldugunu belirterek, "Tüketicilere, uygun fiyatta enerji saglanmasi asiri derecede önemlidir. Küresel enerji piyasalarinin istikrari, hem üretici hem de tüketicilerin uzun vadeli çikarlarinin dikkate alinmasiyla sorumlu eylemlerine baglidir." dedi.

Putin, Italya'nin dönem baskanliginda baskent Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi'ne çevrimiçi katildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ekonomi alaninda küresel krizin geçen yil yasandigina dikkati çeken Putin, ülkelerin birçogunda bütçe açiginin önemli ölçüde artirilmasi yönünde kararlar alindigina dikkati çekti.

Putin, "Bu, küresel ekonominin toparlanmasi ile ilgili sürecin baslatilmasina yol açti. Ancak merkez bankalarinin menkul kiymet alimiyla birlikte bu tür olaganüstü önlemlerin zamanla sinirlanmasi gerekiyor." dedi.

Gelismis ülke ekonomilerindeki bütçe açikliginin yüksek küresel enflasyon risklerini yarattigini belirten Putin, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle, bütçe ve kredi politikalarinin iyilestirilmesi, ekonomideki talep yapisinin yönetim kalitesinin yükseltilmesi ve her seyden önce esitsizlik sorunlarinin üstesinden gelinmesi ve vatandaslarin refahinin artirilmasi amaciyla ekonomide önceliklerin ayarlanmasi önemlidir."

Putin, G20 ülkelerinin yoksul ülkeleri destekleme yönündeki girisimlerini memnuniyetle karsiladiklarini dile getirdi.

Bazi ülkelerin Kovid-19 asilarina ulasamadigina dikkati çeken Putin, "Bu, G20 dahil birçok devletin asilar ile asi sertifikalarini karsilikli tanimaya hazir olmadigi, haksiz rekabet ve korumaciliktan kaynaklaniyor. Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) yeni asi ve ilaçlarin yeterlilik sürecini hizlandirmasi sorunu ciddidir. Tüm bunlar ne kadar hizli yapilirsa, en fazla sorun yasayan turizm alani dahil küresel ticaretin yeniden canlandirilmasi o kadar kolay olacaktir." dedi.

Putin, G20 ülkelerinin saglik bakanliklarina, ulusal asi sertifikalarinin karsilikli taninmasina dair sorunun çözülmesi için talimat vermeyi teklif etti.

Baskan Putin, asilarin yenilenmesiyle ilgili gerekli mekanizmalarin olusturulmasi ve saglik alaninda uluslararasi is birliginin gelistirilmesi gerektigini vurguladi.

- "Tüketicilere uygun fiyatta enerji saglanmasi önemli"

Bölgesel enerji piyasalarinda krizin yasandigina isaret eden Putin, "Pandemi ile birlikte, bölgesel enerji piyasalarinda yasanan kriz olgusu, enerji sektörünün istikrarli ve kendinden emin sekilde çalismasinin modern dünya için ne kadar kritik oldugunu bir kez daha gösterdi." dedi.

Putin, "Tüketicilere, uygun fiyatta enerji saglanmasi asiri derecede önemlidir. Küresel enerji piyasalarinin istikrari, hem üretici hem de tüketicilerin uzun vadeli çikarlarinin dikkate alinmasiyla sorumlu eylemlerine baglidir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA