Perinthos'tan Çikan Buluntular Antik Dönem Mutfagina Isik Tutacak

Tekirdag'daki Perinthos Antik Kenti'nde yürütülen kazi çalismalarinda Tunç Çagi'na tarihlenen seramik, kasik parçasi, pisirme kaplari ve hayvan kemikleri bulundu Kazi Baskani Mimar Sinan Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem:'Alanda çok sayida kanatli hayvan, büyükbas hayvan ve deniz ürünlerinin yendigini anliyoruz. Burada elde edilen seramiklerden, kasik parçasi ve pisirme kaplarindan antik dönem mutfagini canlandirabilecegiz. Bu kemikler iyice incelendiginde de yeme içme ekonomisine dair fikir edinebilecegiz'

MESUT KARADUMAN - Tekirdag'in Marmaraereglisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti'nde yürütülen kazi çalismalarinda 5 bin yillik oldugu degerlendirilen seramik, kasik parçasi, pisirme kaplari ve hayvan kemikleri tespit edildi.

Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, AA muhabirine, bu yil baslayan kazi çalismalarinin 2,5 ay sürdügünü ve güzel buluntulara ulastiklarini söyledi.

Çalismalar sonunda tarihe katki saglayacak önemli sonuçlar elde edeceklerine inandiklarini belirten Erdem, "Antik kentteki akropolün bati ucunda kazi çalismasi yaptik. Burada erken dönem sur duvarlarinin bazi parçalarina rastladik. Bir tapinak üzerinde kilise olan alanda çalistigimizi düsünüyoruz. Tapinak ve kilisenin varligini yazitlardan da biliyoruz. Bizans dönemi ve genç antik çag dedigimiz dönemde burasi çok karistirilmis, farkli mekanlar eklenmis, o yüzden çok karisik buluntular çikti." dedi.

Perinthos'un M.Ö. 600'lü yillarda Samos'tan gelen kolonistler tarafindan kuruldugunun tahmin edildigini ancak son buluntularin bu iskanin tarihini çok daha önceye çekebilecegini dile getiren Erdem, M.Ö. 3. bin yila ait oldugu tahmin edilen seramik parçalari ve tas aletler üzerindeki incelemelerin sürdügünü aktardi.

Erdem, kazilarda çok sayida hayvan kemiginin çiktigini anlatarak, su bilgileri verdi:

"Alanda çok sayida kanatli hayvan, büyükbas hayvan ve deniz ürünlerinin yendigini anliyoruz. Burada elde edilen seramiklerden, kasik parçasi ve pisirme kaplarindan antik dönem mutfagini canlandirabilecegiz. Bu kemikler iyice incelendiginde de yeme içme ekonomisine dair fikir edinebilecegiz. Buldugumuz seramik parçalari Tunç çagina ait yani günümüzden 5 bin yil önce. Akropolde 5 bin yil önce ilk Perinthoslular yasamis oldugunu anliyoruz. Akropoldeki en erken tabakalarin varligi bu kalintilarla ortaya çikiyor. Inceleme sonucu seramiklerin M.Ö. 3 bin yilina ait oldugu kesinlesirse günümüzden 5 bin yil önce de yerlesik hayatin oldugunu gösteren önemli bir bulgu yakalamis olacagiz."

Gelecek dönemki kazilarda kilise ve altindaki tapinagin açiga çikartilmasini da hedeflediklerini vurgulayan Erdem, Trakya'nin en büyük tiyatrosuna sahip oldugu degerlendirilen antik kentte çalisilacak çok genis bir alanin bulundugunu kaydetti.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacioglu da kazi çalismalarinin Trak, Roma ve Bizans medeniyetinin izlerinin ortaya çikarilmasi açisindan önemli olduguna isaret ederek, "Yakin zamanda ortaya çikacak buluntularla ilimizin çehresi degisecek. Tarih ve kültür turizmi açisindan Marmaraereglisi en çok tercih edilen yerlerden olacak." dedi.

Kaynak: AA