Meksika'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlandi

Meksika'nin baskenti Meksiko'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami törenle kutlandi.

Türkiye'nin Meksika Büyükelçiligi konutunda yapilan törene, Meksika'da yasayan Türk kurumlarinin temsilcileri ile bazi diplomatik misyon temsilcilerinin yani sira yaklasik 120 kisi katildi.

Sehitler için saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan törende, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bayram mesaji okundu.

Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi Tahsin Timur Söylemez, burada yaptigi konusmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 98'inci kurulus yil dönümünü büyük bir gururla kutladiklarini belirterek "Öncelikle büyük kumandan, devlet adami, yenilikçi Mustafa Kemal Atatürk'e saygilarimi sunuyorum. Onun vizyonu ve ünlü düsturu 'Yurtta baris dünyada baris' her zaman yolumuza yön veren bir isiktir. Ata'm izindeyiz." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin Anayasa'da belirtildigi gibi çagdas, demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyet oldugunu dile getiren Söylemez, "Bugün Türkiye, basarilari, kültürü ve vaatleriyle dünya çapinda takdir edilen, saygi duyulan dinamik ve müreffeh bir millettir. Cumhuriyetimiz ayni zamanda bir fikir, ilham ve umut isigidir." dedi.

- "Geldigimiz noktayla gurur duymaliyiz"

Büyükelçi Söylemez, beraberce basarilmasi gereken daha çok seyin oldugunu vurgulayarak "Herkes için insan haklari, çogulculuk, esitlik ve özgürlük gibi evrensel ilkelere saygi duymak, yani geldigimiz nokta ile gurur duymaliyiz. 84 milyonluk bir ulus olarak, mücadeleye fazlasiyla haziriz." diye konustu.

Türkiye ve Meksika'nin dost ve stratejik ortak oldugunu hatirlatan Söylemez, salgin sartlarina ragmen iki ülke arasindaki iliskilerin daha da ileri gittigini söyledi.

- Meksika'da Yunus Emre Enstitüsü açiliyor

Söylemez, Türk sirketlerinin Meksika'da stratejik öneme sahip projelere katki sagladigini belirterek "Türk Hava Yollari (THY) tarafindan baslatilan Meksika-Istanbul dogrudan seferler gerçekten büyük basari getirdi. Yakinda Yunus Emre Enstitüsünü burada, Meksika'da açiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA