Lübnan Basbakani, Riyad'la Iliskilerin Kesilmesine Neden Olan Kardahi'den 'Fedakarlik' Yapmasini Istedi

BEYRUT – Lübnan Basbakani Necib Mikati, Suudi Arabistan ile diplomatik iliskilerin kopmasina sebebiyet veren Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi’ye ulusal çikarlari gözeterek uygun bir karar almasi teklifinde bulundu.

Lübnan Basbakanlik Ofisi'nden yapilan açiklamada, Mikati'nin, Suudi Arabistan’in Lübnan ile diplomatik iliskilerini kesmesi ve tüm ithalati durdurmasi üzerine Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn ile bu durum üzerinde istisare ettigi kaydedildi.

Açiklamada, Avn'la yapilan istisare sonucunda, Basbakan Mikati’nin Kardahi ile görüstügü, kendisine ulusal çikarlari göz önünde bulundurup Lübnan’in Arap iliskilerinin yeniden düzeltilmesi için uygun bir karar almasini istedigi ifade edildi.

Ayrica Mikati’nin, Lübnan Disisleri Bakani Abdullah Bouhabib’ten de yurt disina seyahat etmemesini, Suudi Arabistan ile sorunun çözülmesi için bir kriz masasi kurmasi talimati verdigi kaydedildi.

Suudi Arabistan, bugün, Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin, Riyad'i elestiren ifadeleri üzerine Beyrut'taki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi geri çagirip, Lübnan'dan tüm ithalati da durdugunu açiklamisti.

Riyad’in bu karari üzerine Mikati ise, durumdan derin üzüntü duyduklarini belirterek kararin gözden geçirilmesi temennisinde bulunmustu.

- Lübnan Enformasyon Bakani'ndan Riyad'a Yemen suçlamasi

Kardahi, daha önce katildigi ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin bir soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullandigi bir degerlendirmede bulunmustu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamisti.

Açiklamada, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigi, bunun hiçbir sekilde su anki konumunu yansitmadigi belirtilmisti.

Kardahi'nin açiklamalarinin reddedildigi vurgulanirken söz konusu ifadelerin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA