Istanbul, Çin-Filistin Uluslararasi Konferansi'na Ev Sahipligi Yapiyor

Filistinli ve Çinli akademisyenler, siyasi isimler ve düsünürler Istanbul'da düzenlenen Çin-Filistin Birinci Uluslararasi Konferansi kapsaminda bir araya geldi.

Asya ve Orta Dogu Forumu tarafindan Istanbul'da düzenlenen konferansa, Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Parlamenterler Arasi Kudüs Platformu Baskani Hamid el-Ahmar, Islam ve Küresel Iliskiler Merkezi (CIGA) Direktörü Prof. Dr. Sami el-Aryan'in yani sira Filistinli düsünür Munir Müsfik katildi.

Çin tarafindan ise konferansa Çin Dis Iliskiler Üniversitesi Orta Dogu Çalismalari Bölüm Baskani Prof. Dr. Gao Shangtao, Sun Yat Üniversitesi Kültür Merkezi ve Arapça Bölümü Baskani Prof. Dr. Seid Ma Yanzhe ve Sangay Üniversitesi Orta Dogu Çalismalari Bölümü Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Ding Long istirak etti.

Ebu Merzuk, konferansta yaptigi konusmada, Çin'in Filistin halkinin yaninda bir durusa sahip oldugunu ve Filistinlilerin mücadelesini destekledigini belirtti.

Filistin meselesinin kapsayici bir mesele olduguna isaret eden Ebu Merzuk, Çin ve Filistin arasindaki yakinligin artmasi temennisinde bulundu.

Hamasli yetkili, Filistin meselesinin hiçbir liderin görmezden gelemeyecegi derecede önem tasidigini dile getirerek, Hamas Hareketinin Israil'le mücadeleye devam edecegini söyledi.

Parlamenterler Arasi Kudüs Platformu Baskani Ahmar ise Çin'in,1955'te Bandung Konferansi'nda Filistin halkinin haklarini koruma mücadelesini destekleme sözü verdigini hatirlatti.

Ahmar ayrica, "Filistin topraklarini ele geçiren ve Filistin halkinin haklarini ihlal eden, çocuklarina ve kadinlarina saldiran Israil isgalini dagitmak için her türlü çabayi ve baskiyi yapmanin" önemine dikkati çekti.

- "Filistin-Israil baris süreci iyimser durumda degil"

Çin Dis Iliskiler Üniversitesi Orta Dogu Çalismalari Bölüm Baskani Prof. Dr. Gao Shangtao, Filistin-Israil baris sürecinin su anda çok iyimser durumda olmadigini ifade etti.

Shangtao, uluslararasi toplumun Filistin-Israil barisini saglamak için tüm önyargilari, sikayetleri ve suçlamalari bir kenara birakip Çin'le birlikte çalismasi gerektigini kaydetti.

Konferansa Çin ve Filistin'den siyasiler ve akademisyenlerden olusan 120'den fazla kisi katildi.

Istanbul merkezli sivil toplum kurulusu Asya ve Orta Dogu Forumu, Asya ülkeleri arasinda iletisim, diyalog ve demokrasi degerlerini pekistirmeyi amaçliyor.

Kaynak: AA