Ingiltere'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlandi

MANCHESTER-(IHA) Kuzey Bati Ingiltere Türk Toplulugu Dernegi (NWTCA), Türkiye Cumhuriyeti’nin 98’inci yili için Manchester’da çoskulu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Manchester Belediye Baskani Lord Tommy Judge Türk halkina seslendi.



Ingiltere’nin en büyük Türk topluluklarindan biri olan Kuzey Bati Ingiltere Türk Toplulugu Dernegi (NWTCA), 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami için bir etkinlik düzenleyerek Ingiltere’deki Türkleri bir araya getirdi. Cumhuriyetin 98. yili için Manchester sehir merkezindeki tarihi bir otelde toplanan Türk halki cosku ve heyecanla Cumhuriyet Bayramini kutladi.

Aksam saatlerinde düzenenlenen etkinlikte harp gösterisi, geleneksel zeybek gösterisi, vals gösterisi ve sevilen Türk müzikleri geceye eslik etti. Manchester Belediye Baskani Lord Tommy Judge etkinlige katilarak bir açilis konusmasi yapti.

"Türk halki Ingiltere’ye tarihi ve kültürel miras getirdi"

Cumhuriyet Bayraminda Türk halkina eslik eden Manchester Belediye Baskani Lord Tommy Judge, "Cumhuriyet Bayrami için insanlarin yeniden bir arada olmasinin harika bir duygu oldugunu" ifade etti.

Judge, açilis konusmasi öncesinde yaptigi açiklamada, Manchester’daki Türk halkinin sehre uyum sagladigini, "yemek kültürü ve tarihi miras getirdigini" ifade etti.

Manchester’in her zaman göçmenlere karsi hosgörülü oldugunu söyleyen Judge, Türk halkinin sehrin daha da güzellesmesine katki sagladigini belirtti.



Türk halkina ve Türk kültürüne övgülerde bulunan Lord Judge, Cumhuriyet Bayrami etkinliginde yaptigi konusmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’yi modern ve demokratik bir ülke olarak yönlendirmeki basarisina degindi. Judge, "Birinci Dünya Savasi’nda denizasiri ülkelerden gelip Türkiye’de ölenlerin de Türk ruhuna sahip oldugunu iddia eden Atatürk birçok millet için önemli bir önderdi" dedi.



"Türk kültürünü Ingiltere’ye tanitiyoruz"

Kuzeybati Ingiltere Türk Toplulugu Dernegi Baskani Kürsat Uysal, yaptigi açiklamada, Ingiltere’de faaliyet gösteren dernegin bölgede yasayan Türklere sanat etkinlikleri, bayram kutlamalari gibi firsaflar tanimasiyla beraber "vatanlarindan uzak olan ailelere, anne veya babasi Ingiliz olan Türk çocuklarina hem Türk kültürünü, sanatini ve dilini ögretmek amaciyla birliktelik, dayanisma ve yardimlasma sagladigini" söyledi.

Uysal, dernegin yaptigi etkinliklere Ingilizlerin de davet edildigini söyleyerek, "buradaki Türklerin faaliyetleri Ingiliz toplumu açisindan degerimizi artiyor, kültürümüzü ve vatanimizi tanitmamiza fayda sagliyor" dedi.



Dernek yönetim ekibinden Gülçin Ulas Bulut, Manchester’daki Türkler olarak, özel günlerin ve milli bayramlarin Türk toplumu tarafindan düzenli olarak kutlandigini söylerken, Türkiye’den Ingiltere’ye gelen vatandaslarin ilk etapta entegrasyon problemi yasadigini, Türk derneginin bu uyum sürecini kolastirdigini söyledi.



Etkinlige katilan konuklardan Çigdem hanim, Ingiltere’de Türk kültürünü yasayabildigi için çok heyecanli oldugunu söyledi.

Manchester’da Cumhuriyet bayramini kutlayabildigi için gurur duydugunu söyleyen Türk vatandasi Tugba Yarimoglu, "ülkemizi çok seviyoruz ve çok özlüyoruz ancak burada bu gibi etkinliklerin yapiliyor olmasi hem çok gurur verici, hem de bu özlemi hafifletmede yardimci oluyor" dedi.



Manchester ve Kuzey Bati Ingiltere’de yaklasik 20 bin Türk ailesinin yasadigi tahmin ediliyor. Kuzey Bati Ingiltere Türk Toplulugu Dernegi (NWTCA) 10 yildan fazla bir süredir Ingiltere'deki Türk toplumunu bir araya getiriyor.
Kaynak: İHA