Gönlünü Kuslara Kaptiran Hekim 14 Yasindan Bu Yana Gözlemcilik Yapiyor

Subasi Kus ve Kelebek Gözlem Dernegi Baskanligini da yürüten Ali Atahan:'Türkiye'de daha önce varligi kaydedilmeyen 4 kus türünü fotograflayarak kayit altina aldim. Bugüne kadar Türkiye'de gözledigim kus türü sayisi 402'dir'

CEM GENCO - Iklim özellikleri ve bitki örtüsüyle birçok kus türüne ev sahipligi yapan ve önemli göç yolu üzerinde bulunan Hatay'da hekimlik yapan Ali Atahan, 29 yildir Türkiye ve dünyanin çesitli ülkelerindeki kuslari gözlemleyerek fotografliyor.

Hatay Egitim ve Arastirma Hastanesinde uzman doktor olarak görev yapan, ayni zamanda Subasi Kus ve Kelebek Gözlem Dernegi Baskanligini da yürüten Ali Atahan, 14 yasindan beri gözlemledigi kuslari kayit altina aliyor.

Çocukluk yillarinda kuslara merak sararak amatör olarak gözlemcilige baslayan Atahan, 1995 yilinda henüz 17 yasindayken dürbün ve tele objektif alarak kus gözlemciligini profesyonel olarak yürütmeye basladi. 29 yil boyunca sadece Türkiye'de 402 kus türünü gözlemleyerek daha önce hiç görülmemis 4 türü kayit altina alan Atahan'in, bölgedeki yerlesik ve göçmen kuslari anlatan "Hatay Kuslari" isimli bir de kitabi bulunuyor.

Atahan, hastanedeki isinden arta kalan zamanlarda kuslarin yasam alanlari veya göç güzergahlarina yeni türler bulabilmenin heyecaniyla gidiyor.

Ali Atahan, AA muhabirine, kus gözlemciligine ortaokul döneminde merak saldigini, bu durumun lise ve üniversitede de sürdürdügünü belirtti.

Atahan, 29 yildir kuslarin izini sürdügünü animsatarak, söyle konustu:

"Hatay göçmen kuslar için oldukça önemli bir konumda bulunuyor, 1992'den buyana yapilan kus gözlem tespit çalismalariyla Hatay'da kayit altina alinan kus türü sayisi 382 oldu. Gerek Türkiye çapinda gerekse uluslararasi alanda kus gözlemcileriyle bir araya gelerek kuslar ne zaman, nerede görüldü, bu popülasyonun büyüklügü, yillar içerisindeki degisimleri ve göç hareketlerini konusuyoruz. Kuslari kayit altina aldikça, kus gözlemciligini daha bilimsel sürdürdüm ve kus gözlemciliginde 20 yili devirince de 'Hatay'in Kuslari' adiyla bunu kitaplastirdik."

Kus gözleminin hayatindaki yerinin oldukça önemli oldugunu animsatan Atahan, "Dernek çatisi altinda kus gözlem çalismalarimiza devam ediyoruz. Ana bölgemiz Hatay ama biz Hakkari'den Van'a, Erzurum'dan Artvin'e kadar kus gözlemi yapmak için bölgelere gidiyoruz. En fazla kus türünün bulundugu yerler tropikal bölgelerdir bu nedenle Brezilya, Arjantin, Kenya, Afrika'da kus gözlemi gerçeklestirdim. Türkiye'de ve dünyada kuslarin izini sürüyorum. Her kus tespitinde ayri bir heyecan yasiyorum, Hatay'daki her yeni kus tespitinde Türkiye'den çok sayida kus gözlemcisi buraya geliyorlar, bizim için en keyifli yani budur." diye konustu.

Subasi, Mileyha Sulak Alani ve Reyhanli Baraji'nin adeta kus cenneti olduguna deginen Atahan, "Türkiye'de daha önce varligi kaydedilmeyen 4 kus türünü fotograflayarak kayit altina aldim. Bugüne kadar Türkiye'de gözledigim kus türü sayisi 402'dir." dedi.
Kaynak: AA