G20 Liderleri, Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Anlasmasini Onayladi

Dünyanin en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu sirketler için küresel asgari vergi anlasmasini onayladi.

G20'nin Roma’da gerçeklestirilen Liderler Zirvesi'ne katilan ABD Hazine Bakani Janet Yellen yaptigi yazili açiklamada, G20 liderlerinin, OECD’nin çok uluslu sirketlerin faaliyette bulunduklari ülkelerde 2023'ten itibaren en az yüzde 15 oraninda vergilendirilmesine yönelik 136 ülkenin kabul ettigi anlasmayi onayladiklarini bildirdi.

G20 liderlerinin "küresel bir asgari vergi de dahil olmak üzere yeni uluslararasi vergi kurallari konusunda tarihi bir anlasmayi" onayladigini belirten Yellen, asgari verginin onaylanmasinin ABD'li sirketlere ve onlarin çalisanlarina "yarar" saglayacagini aktardi.

Yellen, "Bu anlasma, küresel ekonomiyi Amerikan is dünyasi ve isçileri için daha kazançli bir yer haline getirecek." degerlendirmesinde bulundu.

- 2012'de bu yana üzerinde çalisiliyor

OECD, 8 Ekim’de aralarinda ABD, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldigi, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasila'nin (GSYH) yüzde 90'inindan fazlasini temsil eden 136 ülkenin uluslararasi vergi reformuna yönelik anlasmayi kabul ettigini açiklamisti.

Anlasma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet sirketleri de dahil olmak üzere küresel sirketlerin 2023'ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranina tabi tutulmasini saglayacak.

OECD'nin 2012'de bu yana üzerinde çalistigi ve 140 ülke arasindaki müzakereleri koordine ettigi küresel kurumlar vergisi düzenlemesi, ABD'de Biden yönetiminden temmuz ayinda gelen destekle küresel ekonominin gündemindeki yerini yeniden almisti.

Söz konusu anlasmanin, çok uluslu sirketlerin cazip vergi oranlari sunan Irlanda ve Macaristan gibi ülkelerde genel merkezleri kurarak vergiden kaçinmalarini zorlastirmasi bekleniyor.

Kaynak: AA