Fransa Karsiti Beninli Aktivist Kemi Seba, Burkina Faso'dan Sinir Disi Edildi

Beninli aktivist Kemi Seba, kendisinin de ana katilimcilarindan oldugu Burkina Faso'da düzenlenecek Fransa karsiti eylem öncesinde bu ülkeden sinir disi edildi.

Ülke basinindaki haberlere göre, Seba, Fransa'nin Sahel'deki varligini protesto amaciyla bugün Burkina Faso'nun en büyük ikinci kenti Bobo-Dioulasso'da düzenlenecek eylem öncesinde 3 arkadasiyla gözaltina alindi.

"Urgence Panafricanistes" isimli sivil toplum örgütünün de lideri olan Seba ve 3 arkadasi bir süre gözaltinda tutulduktan sonra Seba, ülkesi Benin'in baskenti Kotonu'ya sinir disi edildi.

Seba, Burkina Faso Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore'yi hedef alan açiklamalari nedeniyle 2019'da da bu ülkede yargilanarak, 2 ay ertelemeli hapis cezasina çarptirilmis ve sinir disi edilmisti.

Orta ve Bati Afrika'da sömürgecilik dönemi para birimi Frank CFA'nin hala kullanilmasina yönelik baslattigi protestolarla taninan Seba, 2017'de Senegal'de tepki olarak 5 binlik CFA banknotu yakmisti.

Seba, bu hareketinin "Afrika devletlerini asagilamak ve kamu düzenini bozmak" niteligi tasidigi gerekçesiyle sinir disi edilmisti.

Seba, Frank CFA'nin kullanilmamasi için Fransizca konusan birçok Afrika ülkesinde gösteriler düzenliyor.

Kaynak: AA