Bahreyn, Lübnan Büyükelçisine Ülkeyi Terk Etmesi Için 48 Saat Verdi

Bahreyn Disisleri Bakanligi, Lübnan Enformasyon Bakani George Kordahi’nin Yemen’deki Husiler ile savasan Suudi Arabistan’a iliskin elestirel açiklamasinin ardindan Lübnan büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verildigini duyurdu.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kordahi’nin Yemen’deki Iran destekli Husilerle ilgili Suudi Arabistan’a yönelik elestirel açiklamalarinin ardindan baslayan kriz sürüyor. Suudi Arabistan’dan sonra Bahreyn de Lübnan büyükelçisinin ülkesine dönmesini istedi. Bahreyn Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Lübnan’in Manama Büyükelçisine 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerektigi bildirildi.

Son dönemde Lübnanli yetkililerin "kabul edilemez", olumsuz tavir ve açiklamalari gerekçe gösterilerek Lübnan Büyükelçisi Milad Hanna Nemmur’dan 48 saat içinde ülkeyi terk etmesinin istendigi aktarildi.

Lübnan Enformasyon Bakani Kordahi, göreve baslamadan önce Agustos ayinda katildigi, ancak geçtigimiz günlerde yayinlanan bir programda, Yemen’deki Husilerin nefsi müdafaa için savastigini ve Suudi Arabistan’in bu ülkeye yönelik saldirilarinin durmasi gerektigini belirterek Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’e yönelik disaridan bir müdahalesinin oldugunu ifade etmisti. Kordahi daha sonra yaptigi açiklamada ise, sözlerinin bakan olarak atanmadan önce yaptigi kisisel görüsleri oldugunu ve mevcut Lübnan hükümetin politikalarina bagli oldugunu vurgulayarak, "Arap-Arap savaslarina karsiyim, Suudi Arabistan’a karsi düsmanlikla suçlanmayi reddediyorum" ifadelerini kullanmisti.

Dün konuyla ilgili Suudi Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Lübnan büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verildigi duyurulmustu. Suudi Arabistan’in Beyrut Büyükelçisinin de geri çagrildigi, Suudi Arabistan hükümetinin Lübnan’dan tüm ithalatin derhal durdurulmasi talimati verdigi aktarilmisti. "Kralliga ve Arap koalisyonunun bir parçasi olan ülkelere yönelik bu açiklamalarda yer alan hakaretlerden dolayi hayal kirikligina ugrandigi" belirtilerek, "Bu açiklamalar, Lübnanli yetkililerin Kralliga ve politikalarina yönelik kinanmasi gereken ve reddedilen pozisyonlarin yeni bir bölümünü temsil ediyor" denildi.

Suudi Arabistan liderligindeki askeri koalisyon, 7 yildir Yemen’deki Iran destekli Husilerle savasiyor.
Kaynak: İHA