Tatar Açiklamasi 'Türkiye'den Kabloyla Elektrik Çekebilsek Hem Çevreyi Kirletmemis Oluruz Hem De Maliyeti Düsürürüz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Eskisehir’de bir otelde basinla bulusma etkinligine katildi.

Tatar Açiklamasi 'Türkiye'den Kabloyla Elektrik Çekebilsek Hem Çevreyi Kirletmemis Oluruz Hem De Maliyeti Düsürürüz'
Bir dizi ziyaretler için Eskisehir’e gelen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, aksam saatlerinde basin mensuplariyla bir araya geldi. Düzenlenen basinla bulusma etkinliginde konusan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, KKTC’nin gündemine dair açiklamalarda bulundu. Uzun zamandir kapali olan Maras’in açilmasiyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Tatar, Türkiye’nin yaptigi Acil Durum Hastanesi’ne de degindi. Ayrica Cumhurbaskani Tatar, KKTC’ye Türkiye tarafindan yapilacak olan ve devleti en iyi sekilde temsil edecegini belirttigi Cumhurbaskanligi Külliyesi hakkinda da açiklamalarda bulundu.

Basin mensuplariyla bulusmada KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, Eskisehir AK Parti Milletvekili Nabi Avci, Eskisehir MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak ve Eskisehir IYI Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoglu eslik etti.

“Maras bölgesini pandemiye ragmen 230 bin insan ziyaret etti”

Basin mensuplariyla bir araya gelen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, 47 yildir kapali Maras’in açilmasinin ardindan pandemiye ragmen 230 bin kisinin ziyaret ettigini açikladi.

Pandemi nedeniyle uygulanan tedbirlerle beraber ögrencilerin ve turistlerin gelmesiyle beraber ziyaretlerin artacagini söyleyen Cumhurbaskani Tatar, “Uzun zamandir Maras’in ne olacagi tartisiliyordu. Maras 1974’ten bu yana 47 yildir kapali. Maras dediginiz yer tamamen bizim Türk vakiflarina aittir. Maras, Abdullah Pasa Vakfi, Mustafa Pasa Vakfi ve Bilal Aga Vakfi’na ait bir mülktür. Bu açik ve nettir. Bütün tapular ve bütün kayitlar bunu göstermektedir. Türkiye ile yaptigimiz istisarede KKTC sinirlari içinde bulunan Maras’i açmayi kararlastirdik. Maras’in gelismesini, kalkinmasini ve haliyle turizmimize ve ekonomimize katkisini görmek için açtik. Maras bölgesini bu güne kadar pandemiye ragmen 230 bin insan ziyaret etti. Pandemi olmasaydi milyonu bulurduk. Hem turistler hem ögrenciler gelemedi. Ama bundan sonra insallah biraz daha sabir, asilanma, tedbir ve açilmalarla turizm ve ögrencilerin gelmesinin etkisiyle Maras’a ziyaretler artacaktir. Maras daha fazla deger bulacak. Oradaki plaj, sosyal tesis ve parklar hayat bulacak” dedi.

“Türkiye’den kabloyla elektrik çekebilsek hem çevreyi kirletmemis oluruz hem de maliyeti düsürürüz”

Elektrik enerjisini santrallerden ve yakilan akaryakitlardan saglandigini söyleyen KKTC Cumhurbaskani Tatar, Türkiye’den kablo çekilerek elektrik getirildigi taktirde hem çevrenin kirlenmeyecegini hem de maliyetlerin düseceginin altini çizdi. Cumhurbaskani Tatar, elektrik konusunda Rumlarin KKTC’ye ve Türkiye’ye baglanmamak için Avrupa’yla baglanti kurmaya çalistiklarini su sözlerle ifade etti:

“Maalesef bizim bütün elektrik enerjimiz santrallerden ve yakilan akaryakitlardan saglanmaktadir. Bu da hem çevreyi kirletiyor hem de maliyet yükseliyor. Türkiye’den kabloyla elektrik çekebilsek hem çevreyi kirletmemis oluruz hem de maliyet düsürürüz. Çünkü Kibris’ta elektrik Türkiye’den çok daha pahali durumdadir. Keske bunu Kibris’in adina yapabilsek. Benzer sikinti Rumlarda da var. Rumlar kabloyla elektrik getirmek için Avrupa ile baglanti kurmaya çalisiyorlar. Avrupa binlerce mil uzaklikta fakat Türkiye’nin yakin kiyisi 40 mil uzaklikta. Ama maalesef Rumlar KKTC’yi muhatap almak ve Türkiye’ye baglanmak istemiyorlar.”

“Cumhurbaskanimiz Erdogan, Fuat Oktay ve Saglik Bakani Fahrettin Koca hep yanimizda oldu”

Cumhurbaskani Tatar, KKTC’de pandemi döneminde hastanelerin yetersiz kaldigini ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’dan Acil Durum Hastanesi yapilmasi konusunda yardim istedikten 2 ay sonra yapimini bitirdiklerini söyledi.

Yapilan Acil Durum Hastanesi sayesinde hiç bir aksama yasamadiklarini belirten Tatar, “Hayat tekrar basladi.

Asi, maske, mesafe gibi seylere herkes alisti, ögrendi. Bana göre saglik sistemimiz bu isi çok iyi yönetti. Ama sunu da belirteyim her zaman her noktada hem Cumhurbaskanimiz hem Fuat Oktay hem de Saglik Bakani Fahrettin Koca hep yanimizda oldu. Asinin büyük bir kismini Türkiye Cumhuriyeti’nden aldik. Hamdolsun Türkiye Cumhuriyeti bizim asi eksikligimizi gidermistir. Türkiye’nin son yillarda saglik sisteminde yaptigi sehir hastaneleri, doktorlar, saglik çalisanlari gibi her türlü yatirimin bu pandemi döneminde ne kadar yerinde ve kiymetli oldugu ortaya çikti. Kibris’ta pandemi döneminde hastanelerimiz yetersiz gelince proje gelistirmeyi denedik fakat isler yavas ilerliyordu. Sayin Cumhurbaskanimizdan Istanbul’da 2 ay gibi bir sürede yaptiklari acil durum hastanelerinden bize de yapmalarini istedim. Yaptilar. 2 ayda hastaneyi bitirdiler. Suan Lefkosa’da acil durum hastanemiz 100 kapasitesiyle hizmet veriyor. 100 kapasiteli acil durum hastanemiz pandemi döneminde büyük ölçüde pozitif vakalarin tedavisinde etken rol oynadi. Genel hastanelerimiz de islerinde aksama olmadan diger hastalara bakabildi” diye konustu.

“Külliye bizim için çok büyük bir projedir”

Düzenlenen basin toplantisinda KKTC’ye yapilacak Cumhurbaskanligi Külliyesi hakkinda da konusan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, “Bizim için çok büyük bir projedir. Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan degerlendirildi ve bir kiymet ortaya çikacaktir. Bizim Cumhurbaskanligi Yerleskesi dedigim bina ve bir meclis binasi ile KKTC’nin bir devlet oldugunu gösterecektir. Ve o devlete yakisir bir sekilde yapilacak bu yatirimlar devlet var oldugu sürece orada olacaktir. Ama ayni zamanda 450 dönümlük arazinin 50 dönümü binalara ayrilirken 400 dönümü park yapilacak. Sayin Cumhurbaskanimizin ifadesiyle ‘Millet Parki’ olarak degerlendirilecektir. Projenin bu sekilde hayata geçmesini diliyorum ve temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA