Yunan Gazetelerinden Merkel'e Açiklamasi 'Unutmadik Bize 322 Milyar Borçlusunuz'

Yunanistan gazeteler Alman Basbakani Angela Merkel’in Atina’ya gerçeklestirdigi ziyaret vesilesiyle bir kez daha tazminat konusunu gündeme tasidi. Dimokratia gazetesi, 2. Dünya Savasi’nda Nazi isgalinde ülkede hayatini kaybedenler ve olusan maddi hasari hatirlattigi haberinde, "Unutmadik. Bize 322 milyar borçlusunuz!" basligini kullandi.

Yunan Gazetelerinden Merkel'e Açiklamasi 'Unutmadik Bize 322 Milyar Borçlusunuz'
Yunan gazeteleri, Almanya Basbakani Angela Merkel’in Yunanistan’a gerçeklestirdigi iki günlük ziyaretinde Yunanistan ile Almanya arasinda 2. Dünya Savasindan tazminat taleplerini mansetlerine tasidi. “Dimokratia” gazetesi mansetinde, "Hayir! Unutmadik Merkel. Bize 322 milyar borçlusunuz!" ifadelerini kullandi. Gazete, haberde Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis’in onuruna yemek verdigi Merkel’i karsiladigi an çekilen fotografi kullanirken, yanina da gamali haç fotografi yerlestirdi.

"Eleftheros Typos" gazetesi de ziyaret haberinde Merkel’in ekonomik kriz yasayan Yunanistan’i kurtarma çabalarinda gösterdigi tutumdan bahsederken, 2. Dünya Savasinda Almanlarin Yunanistan’i ugrattigi zarar ve ödenmesi gereken tazminat konusunu öne çikardi.

Tazminat tartismasi

Yunanistan’da Hitler Almanyasi’nin isgali sirasinda Nisan 1941-Eylül 1944 tarihleri arasinda yaklasik 300 bin Yunan vatandasi öldürülmüstü. Yunan parlamentosu Almanya’dan, 1. ve 2. Dünya Savasi’nda ülkede yol açtigi zarar ve isledigi suçlar nedeniyle 200 milyar Euro’dan fazla tazminat ödemesini isteyen karari oy çokluguyla kabul etmisti. Haziran 2019’da Yunanistan Disisleri Bakanligi, 1. ve 2. Dünya savaslarindaki isgallere karsilik savas tazminati talebiyle Almanya’ya sözlü nota vermisti. Atina yönetimi ayrica, devlet bankasindan alinan isgal kredisinin geri ödenmesini ve o dönemde çalinan tarihi eserlerin iade edilmesini istiyor.

Almanya tarafi ise söz konusu döneme ait belirtilen tazminat sorununun 1950’lilerde çözüldügünü ve iki ülke arasinda 1960’ta konuyu sona erdiren bir anlasma imzalandigini savunuyor.
Kaynak: İHA