Suudi Arabistan, Lübnan Büyükelçisine Ülkeyi Terk Etmesi Için 48 Saat Verdi

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligi, Lübnan Enformasyon Bakani George Kordahi’nin Yemen’deki Husiler ile savasan Suudi Arabistan’a iliskin açiklamasinin ardindan Lübnan büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verildigini ve Beyrut büyükelçisini geri çagirdigini duyurdu. Bakanlik, Suudi Arabistan hükümetinin Lübnan’dan tüm ithalatin derhal durdurulmasini emrettigini de bildirdi.

Suudi Arabistan, Lübnan Büyükelçisine Ülkeyi Terk Etmesi Için 48 Saat Verdi
Geçtigimiz günlerde Lübnan Enformasyon Bakani George Kordahi, göreve baslamadan önce yaptigi bir açiklamada, Yemen’deki Iran destekli Husilerin nefsi müdafaa için savastigini ve Suudi Arabistan’in bu ülkeye yönelik saldirilarinin durmasi gerektigini belirtmisti. Kordahi’nin açiklamasinin ardindan Suudi Arabistan’dan, Lübnan’in ülkedeki büyükelçisini sinir disi etme karari geldi. Suudi Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Lübnan büyükelçisinin sinir disi edilerek, ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verildigi kaydedildi. Suudi Arabistan’in Beyrut büyükelçisini de geri çagirdigini belirten Bakanlik, Suudi Arabistan hükümetinin Lübnan’dan tüm ithalatin derhal durdurulmasini emrettigini aktardi. "Kralliga ve Arap koalisyonunun bir parçasi olan ülkelere yönelik bu açiklamalarda yer alan hakaretlerden" dolayi hayal kirikligina ugranildigi belirtilen açiklamada, "Bu açiklamalar, Lübnanli yetkililerin Kralliga ve politikalarina yönelik kinanmasi gereken ve reddedilen pozisyonlarin yeni bir bölümünü temsil ediyor" denildi.

Lübnan’a yönelik alinan bu kararin, Beyrut’un Lübnan’dan uyusturucu ihracatini durdurmak için "özellikle Hizbullah’in tüm limanlari kontrolü isiginda" durdurmak için önlem almamasindan da kaynaklandigini belirten Bakanlik, Hizbullah’in Lübnan’i, ülke için en iyisini istemeyen ülkelerin projelerini hayata geçirmek için bir arena ve kalkis noktasi haline getirdigine dikkat çekti.

Öte yandan Lübnan Enformasyon Bakani Kordahi, göreve baslamadan önce katildigi bir programda yaptigi açiklamada, Yemen’deki Husilerin nefsi müdafaa için savastigini ve Suudi Arabistan’in bu ülkeye yönelik saldirilarinin durmasi gerektigini belirterek, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’e yönelik disaridan bir müdahalesinin oldugunu ifade etmisti. Kordahi daha sonra yaptigi bir açiklamada ise, sözlerinin bakan olarak atanmadan önce yaptigi kisisel görüsleri oldugunu ve mevcut Lübnan hükümetin politikalarina bagli oldugunu bildirerek, "Arap - Arap savaslarina karsiyim, beni Suudi Arabistan’a karsi düsmanlikla suçlamayi reddediyorum" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA