Kusadasi'nda On Binler Cumhuriyet Için Yürüdü

Kusadasi’nda Cumhuriyet’in ilaninin 98’inci yildönümü dolayisiyla fener alayi ve Cumhuriyet Korteji düzenlendi. Korona virüs pandemisi nedeniyle 2 yil aranin ardindan yeniden gerçeklestirilen korteje Kusadalilar yogun ilgi gösterirken, korteje yaklasik 10 bin kisi katildi.

Kusadasi'nda On Binler Cumhuriyet Için Yürüdü


Kusadasi’nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami büyük bir coskuyla kutlandi. Bir gün öncesinde baslayan kutlama etkinlikleri, bugün sabah ilçe kaymakamlik binasinda gerçeklesen törenle devam etti. Kusadasi Kaymakami Sadettin Yücel ve Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel, kaymakamlik makaminda resmi kurum ve sivil toplum örgütü temsilcilerini kabul etti. Kaymakamliktaki kabulden sonra Özer Türk Stadi’nda resmi geçit töreni yapildi.

Kutlamalarin aksamki programi ise saat 18.30’da baslayan Cumhuriyet korteji ile devam etti. Kusadasi Belediyesi tarafindan Cumhuriyet’in kurulusunun 98’nci yili nedeniyle düzenlenen korteje yaklasik 10 bin kisi katildi.

Yürüyüste vatandaslar ellerinde Türk Bayragi ve Atatürk posterleri tasiyarak hep bir agizdan marslar söyledi.

Atatürk Bulvari üzerinden Ismail Cem Baris ve Dostluk Meydani’na yürüyen korteje Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel ailesi ile birlikte eslik etti. Kortejin ön bölümündeki motosikletliler yol kenarinda dizilen vatandas ve esnaftan büyük ilgi gördü. Yaklasik 2 kilometrelik bir uzunluga erisen kortejin yürüyüsünü tamamlamasi yaklasik 1 saat sürdü.

“Cumhuriyet demek, demokrasi demektir"

Kortejin ardindan Atatürk Bulvari’ndaki Cumhuriyet Bayrami Partisi’ne katilmak için toplanan vatandaslara seslenen Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel, “Cumhuriyet Bayrami’ni bu gece Kusadasi’na yakisan bir coskuyla kutlayacagiz. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Cumhuriyeti biz kurduk, onu yasatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz’ seklinde bir sözü var. Cumhuriyete sahip çikip onu yükseltmek zorundayiz. Bunu son yillarda çok daha fazla düsünür olduk. Cumhuriyet demek, demokrasi demektir. Cumhuriyet demek çogulculuk ve tüm diger düsüncelere saygi duymak demektir. Halk egemenliginin topluma hakim olmasi demektir. Son zamanlarda bu çogunlugun diger kesimlere hakim olmasi gibi algilanmaya baslandi. Içi bos bir demokrasiden bahsedilir oldu. Aslinda Cumhuriyet’in bize sundugu fazilet çogulcu demokrasidir. Laiklik de çok önemlidir. Laiklik tüm inanç ve düsüncelere saygi duymak demektir. Ayni sekilde bagimsiz yargi da çok önemlidir. Bugün bagimsiz yargiya daha fazla ihtiyacimiz oldugunu hepimiz görüyoruz. Bizim sahip çikmak ve yükseltmek zorunda oldugumuz cumhuriyet içi bos bir cumhuriyet degildir. Bu faziletlere sahip bir cumhuriyettir. Biz Atatürk’ün çocuklari olarak hangi cumhuriyete sahip çikacagimizi biliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA