Konya, Karaman, Aksaray Ve Afyonkarahisar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlaniyor

Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla törenler düzenlendi.

Konya'da Anit Meydani'ndaki törende, Vali Vahdettin Özkan ile Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, tören aracina binerek vatandaslari selamladi. Ardindan saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Törende konusan Vali Özkan, Cumhuriyet'in, milletin azimle, iman gücüyle gerçeklestirdigi kurtulus mücadelesinin eseri oldugunu belirterek, "29 Ekim 1923 tarihinde milletin kayitsiz sartsiz egemenligi kabul edilerek, bagimsizlik mücadelesinin ruhu ortaya konulmustur. Bu ruh, hakli mücadelesini destansi bir zaferle taçlandiran milletimizin, hürriyetine olan en derin tutkusunun ifadesidir." diye konustu.

Program, halk oyunlari gösterisi, siir yarismalarinda dereceye giren ögrencilere ödüllerinin verilmesi ve tören geçisiyle sona erdi.

- Karaman

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Isik ve Belediye Baskani Savas Kalayci, Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydani'ndaki törende, ögrencilerin ve vatandaslarin bayramini kutladi.

Vali Isik, burada yaptigi konusmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin yurdu isgal etmis olan emperyalist devletlere karsi baslattigi Kurtulus Savasi sonucunda kuruldugunu söyledi.

Isik, Atatürk'ün "En büyük eserim." dedigi Cumhuriyet'i yikmak, milli birlik ve beraberligi bozmak için emperyalist devletler ve onlarin içerideki is birlikçilerinin ellerinden geleni yaptigini kaydetti.

Konusmalarin ardindan günün anlam ve önemini belirten siirler okundu, dereceye giren ögrencilere hediyeleri verildi. Kutlamalar, tören geçisiyle sona erdi.

- Aksaray

Aksaray'da ise törenler, Vali Hamza Aydogdu'nun makaminda tebrikleri kabul etmesiyle basladi.

15 Temmuz Milli Irade Meydani'nda devam eden programda, Aydogdu ile Belediye Baskani Evren Dinçer, törene katilanlarin bayramini kutladi.

Aydogdu, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan yaptigi konusmada, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaslarinin kurup Türk milletine armagan ettigi Cumhuriyet'in 98. yil dönümünü coskuyla kutladiklarini söyledi.

Devlet kurmayi ve yönetmeyi en iyi Türk milletinin bildigini vurgulayan Aydogdu, "Kurdugumuz 16 devlet bunun en önemli ispatidir. Ancak devletsiz kalmanin ne demek oldugunu da en iyi biz biliriz. Bizim için devlet bütün degerlerin üzerindedir. Devlet namustur, bayraktir ve hürriyettir." diye konustu.

Program, halk oyunlari gösterisi, kompozisyon ve siir yarismalarinda dereceye giren ögrencilerin ödüllendirilmesi ve geçit töreniyle tamamlandi.

- Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da törenler, Vali Gökmen Çiçek'in makaminda tebrikleri kabul etmesiyle basladi.

Anitpark önünde devam eden programda, Çiçek, Belediye Baskani Mehmet Zeybek ve Garnizon Komutani Tuggeneral Osman Alp, törene katilanlarin bayramini kutladi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan konusan Çiçek, büyük fedakarliklar neticesinde kurulan, binlerce yillik devlet geleneginin son halkasi Cumhuriyet'in milletin ortak eseri oldugunu dile getirdi.

Çiçek, 26 Agustos 1922'de Kocatepe'de Cumhuriyet'in ilk isiklarinin yakildigini belirterek, "O gün yakilan o isik bugün hala tüm ülkemizi aydinlatmaktadir. Cumhuriyet, bugün 82 milyon vatandasi ayni çati altinda bulusturan, onlarin haklarini muhafaza eden, hür ve özgür kilan essiz bir hazinedir." ifadelerini kullandi.

Program, Afyon Kocatepe Üniversitesi ekibinin halk oyunlari ve Afyonkarahisar Belediyesi mehter takimi gösterisinin ardindan, kompozisyon ve siir yarismalarinda dereceye giren ögrencilerin ödüllendirilmesi ve geçit töreniyle sona erdi.

Kaynak: AA