'Izmir'e Dogru Açiklamasi 9 Eylül' Belgeseline Özel Gala

Izmir’in kurtulus mücadelesinin anlatan “Izmir’e Dogru: 9 Eylül” belgesel filmin galasinda konusan Baskan Soyer, “Kurtulus destaninin, milletin karariyla basladigi ve yine milletin azmiyle, zaferle sonuçlandigi Izmir’in belediye baskanligi görevini yapiyor olmaktan onur duyuyorum” dedi.

'Izmir'e Dogru Açiklamasi 9 Eylül' Belgeseline Özel Gala
Milli Mücadelenin simge sehirlerinden Izmir’in kurtulusu, “Izmir’e Dogru: 9 Eylül” adiyla belgesel film oldu. Filmin ilk gösterimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) yapildi. Galaya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve esi Neptün Soyer de katildi.



Izmir’in kurtulusu Cumhuriyetimizin kilometre tasi

Gecede Izmir’in kurtulusu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramina dair konusan Baskan Tunç Soyer, “Bugün, ‘Izmir’e Dogru: 9 Eylül’ belgesel filminin gösteriminde sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Izmir’in 9 Eylül 1922’de kurtulusu, Cumhuriyetimizin en önemli kilometre taslarindan biridir. 9 Eylül ve 29 Ekim, iki ayri günden olusan tek bir miladin tarifidir. O milat, özgür Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusudur. Bu nedenle 9 Eylül belgeselinin ilk gösteriminin 29 Ekim’in öncesinde yapilmasi Izmir için özel bir anlam tasiyor” dedi.



Bir sehrin kurtulusundan fazlasi

Baskan Soyer, söyle devam etti:

“Uzun bir arsiv çalismasinin ardindan çekimleri bir yilda tamamlanan bu yapimda; degerli tarihçilerin ve arastirmaci yazarlarin anlatimlari yer aliyor. Belgeselde ayrica Izmir’in kurtulusu için savasmis kahramanlarimizin ailelerinin röportajlari da var. Hasan Tahsin’in siktigi ilk kursun ve sonrasinda yasananlar, 1 Haziran’da Ödemis’teki ilk örgütlü halk direnisi ve isgalden kurtulmak için ödenen bedeller, bu çalismada çok açik bir sekilde anlatiliyor. 22 Haziran 1919’da yayinlanan Amasya Tamimi’nde Gazi Mustafa Kemal’in imzasini tasiyan su sözler, bu çalismanin özeti mahiyetinde; ’Milletin istiklalini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir’. Kurtulus destaninin, milletin karariyla basladigi ve yine milletin azmiyle, zaferle sonuçlandigi Izmir’in belediye baskanligi görevini yapiyor olmaktan onur duyuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusuyla sonuçlanan büyük bir savasin baskahramanidir. O, ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin payidar olmasini saglayan barisin da bas mimaridir. Verdigi onca mücadelenin, tartisilmaz zaferlerin ardindan, bizlere sunu ögütlemistir: ’Yurtta sulh, dünyada sulh!’ Bu sözler, atamizdan bize yadigar kalan Cumhuriyetimizin harcidir. Istiklalimizin rehberidir. Basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizin mimari tüm aziz kahramanlarimiza minnet ve sükranlarimi sunuyorum. 9 Eylül belgeseline imza atan, katki sunan herkese ve filmin yönetmeni Mesut Gengeç’e gönülden tesekkür ediyorum.”

“Hiçbir güç Türk halkini Atatürk’ten ayiramayacaktir”

Cumhuriyet Vakfi Baskani Alev Coskun, belgesel için çalisan herkese ve Izmir Büyüksehir Belediyesine tesekkürlerini sundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele için büyük önem tasidigini vurgulayan Coskun, “Hiçbir güç Türk halkini Atatürk’ten ve laik ilkelerden ayiramayacaktir. Laik ilkelere dayali Cumhuriyet yönetimini her türlü tirmalamaya, küçültmeye, itibarsizlastirmaya, zayiflatmaya çalisan hareketler basaramayacaktir” dedi.

Programda ayrica, Cumhuriyet Vakfi Baskani Alev Coskun ve belgeselde yer alan Izmirli tarihçilere plaketleri takdim edildi.

Çekimleri bir yil sürdü

Uzun bir arsiv çalismasinin ardindan bir yilda çekilen belgeselde, konunun uzmani tarihçiler ve arastirmaci-yazarlar Alev Coskun, Yasar Aksoy, Berrin Karadeniz, Kemal Ari, Vahdettin Engin, Ahmet Mehmetefendioglu, Hayat Akinci, Feyyaz Yüzatli ve Sükrü Kocagöz’ün anlatimlari ile Izmir’in kurtulusu için savasmis kahramanlarin ailelerinin röportajlari yer aliyor. Belgeselin yönetmenligini Mesut Gengeç, genel koordinatörlügünü Bülent Günal, proje sorumlulugunu ise Yilmaz Aydin yapti. Önemli sahnelerinde dramalarin yer aldigi belgeselin müziklerinde ise Yildiray Gürgen imzasi bulunuyor.
Kaynak: İHA