'Istiklal Yolu'nda Bir Liman, Bir Han' Sergisi Inebolu'da Açildi

Milli Mücadele'nin 100. yili etkinlikleri kapsaminda Inebolu ilçesinde "Istiklal Yolu'nda bir liman, bir han" konulu efemera ve fotograf sergisi düzenlendi.

Ilçenin tarihi mekanlarindan Gavur Gabagin Konagi'nda arastirmacilar Murat Karasalihoglu ve Ismail Karahan tarafindan düzenlenen serginin açilisina Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Baskani Mustafa Huner Özay, Cumhuriyet Bassavcisi Alperen Ertürk, kurum müdürleri ve vatandaslar katildi.

Serginin küratörü Murat Karasalihoglu, açilista yaptigi konusmada, sergiyi Milli Mücadele'nin 100. yili kapsaminda düzenlediklerini söyledi.

Milli Mücadele'de Inebolu'nun önemine deginen Karasalihoglu, "Bizim için yakin tarihimizin en önemli olaylarindan biri, içinde bulundugumuz kent olan Inebolu, Istiklal Yolu'nun baslangici olarak mücadelenin kazanilmasinda, Bati cephesinin desteklenmesinde en önemli görevlerden birini sürdürdü. Biz de bu nedenle ahde vefa duygusunu yerine getirmek, ayni zamanda bu önemli olayin unutulmamasi için Allah izin verirse önümüzdeki yil Istanbul’da daha genis bir çevreye, daha farkli bir konseptte tanitilmasi amaciyla katkida bulunmak için sergi hazirladik." dedi.

Serginin iki katmanli olarak düzenlendigini anlatan Karasalihoglu, sunlari kaydetti:

"Isminden de anlayacaginiz gibi bir liman, bir han. Biz Istiklal Yolu’nun olusumun ögesini Inebolu özelinde aldik. Burada hem bilimsel bilgi hem efemera belgeler hem de fotograflar kullanarak grafik sergi yarattik. Ikinci bölümümüzde burada olusan bu atmosferin kagnilara yüklenen cephanelerle somutlasarak yola çikis öyküsünü isleyecegiz. En sonunda da Mustafa Kemal Atatürk’ün Sapka ve Kiyafet Inkilabi nedeniyle kenti ziyareti ve buradaki bazi önemli noktalari vurgulamaya çalisacagiz."

Karasalihoglu, serginin 3 gün boyunca ziyaret edilebilecegini ifade etti.

Kaynak: AA