Iklim Degisikligi Beyin Damar Hastaliklarini Da Artiriyor

Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Serefnur Öztürk: 'Yapilan çalismalar gösterdi ki; hava ve çevre kirliligi, iklim degisikligiyle beraber inme, beyin damar tikanikligi olusumuna kalp hastaliklarindan daha fazla neden oluyor. Bu çok çarpici bir gerçek' 'Artik çevresel faktörler beyin damar hastaliklari risk siralamasinda ikinci sirayi aldi'

ABDULLAH DOGAN - Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Serefnur Öztürk, çevresel faktörlerin yani sira iklim degisikliginin beyin damar hastaliklarini artirdigini söyledi.v

Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dali ve Inme Merkezi Baskanligi görevini de yürüten Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine, dünya genelinde inme kaynakli ölümleri azaltmak için çalismalar yürütüldügünü söyledi.

- Iklim degisikligi çevre kirliligini tetikliyor

Çevre ve hava kirliligi ile iklim degisikliginin beyin damar hastaliklarina etkisinin gündemde olduguna isaret eden Öztürk, "Çünkü yapilan çalismalar gösterdi ki; hava ve çevre kirliligi, iklim degisikligiyle beraber inme, beyin damar tikanikligi olusumuna kalp hastaliklarindan daha fazla neden oluyor. Bu çok çarpici bir gerçek." diye konustu.

- Inmeden 6 milyon insan hayatini kaybediyor

Öztürk, inmenin ölüm nedeni hastaliklarin basinda geldigine isaret ederek, su degerlendirmede bulundu:

"Dünyada 6 milyon kisiyi inmeden kaybediyoruz. Bunun yüzde 90'i degistirilebilir risk faktörleridir. Bu davranis degisikligiyle önlenebilir. Bir gerçek daha ortaya çikti; çevresel faktörler iklim degisikligiyle basa bas giden bir faktör. Ölümlerin yüzde 30'a yakini sadece hava kirliligi kaynakli. Dünyada yilda 9 milyon insan kaybediliyor. Bunlarin pek çogu kronik nörolojik hastaligi kapsiyor. Küresel iklim degisikliginin çok etkili oldugunu biliyorduk. Buzullar eriyor, kurak ortamlar artiyor ama bunun beyin damar hastaliklari sikligini bu kadar artirabilecegine açikçasi öngörmemistik. Çalismalar bu etkenin yüzde 30 düzeyinde hastalik riskini artirdigini gösteriyor. Artik çevresel faktörler beyin damar hastaliklari risk siralamasinda ikinci sirayi aldi. Bu çok çarpici ve sürpriz sonuç. Iyi tarafi ise düzeltilebilme olasiligi olabilir."

Olumsuz çevresel faktörlere kisa süreli maruz kalmanin da beyin damar tikanikligina neden olabilecegini altini çizen Öztürk, hava kirliliginin bireysel, toplumsal ve global çabalarla azaltilabilecegini vurguladi.

Öztürk, damar sagliginin yeterli ve saglikli beslenme kosullarina da son derece bagli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA