GRAFIKLI - Izmir Depremi'nin Üstünden 1 Yil Geçti, Yitirilen 117 Canin Acisi Dinmedi

Izmir'in tüm ilçelerini ve çevre illeri de sarsan deprem, hafizalara yikilmis binalar, enkazin altindan saatler sonra kurtarilan Ayda, Elif, Inci gibi umudun simgesi haline gelen çocuklarla kazindi Devletin bölgede yürüttügü çalismalarin yani sira depremzedeler için ülkenin dört bir yanindan yapilan yardimlar Izmir'e ulastirildi Bayrakli ilçesindeki 7 alanda, aralarinda depremde yikilan binalarin da bulundugu yerler için Toplu Konut Idaresi Baskanliginca yapim ihalesi gerçeklestirildi Bayrakli Sehir Hastanesi yanindaki 375 hektarlik rezerv alanda ilk etapta zemin arti dört ve zemin arti bes kat olmak üzere yapimina baslanan toplam 34 blokun kaba insaatlari tamamlandi.

EFSUN ERBALABAN YILMAZ - Izmir'in Seferihisar ilçesi açiklarinda 30 Ekim'de yasanan 6,6 büyüklügündeki depremden bu yana geçen 365 günde yaralar sarilirken yasamini yitiren 117 kisinin acisi yüreklerden silinemedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezi (DAUM) uzmanlarinin imzasini tasiyan rapora göre, 30 Ekim saat 14,51'de meydana gelen 6,6 büyüklügündeki deprem, Kusadasi Körfezi açiklarinda, Doganbey Mahallesi'nden yaklasik 23 kilometre güneyde Ege Denizi'nde yasandi.

Özellikle Bayrakli ilçesini vuran depremde 117 kisi yasamini yitirdi, 1034 kisi yaralandi.

Izmir'in tüm ilçelerini ve çevre illeri sarsan deprem, hafizalara yikilmis binalar, enkazin altindan saatler sonra kurtarilan Ayda, Elif, Inci gibi umudun simgesi haline gelen çocuklarla kazindi.

Depremin ardindan hayatta kalanlarin umudunu ve yitirilenlerin acisini paylasmak için Türkiye'nin her yerinden yardima kosan gönüllüler, sivil toplum kuruluslari ve resmi kurum görevlilerinin canla basla çalismasi da unutulmadi.

- Enkaz altinda küçük elleriyle hayata kocaman sarildilar

Izmir'de tarifsiz acilarin yasandigi deprem bölgesi, enkaz yiginina dönen binalarin altinda kalan çocuklarin yasam mücadelesine de taniklik etti. Arama kurtarma ekiplerinin depremin hemen ardindan yikilan binalarin enkazinda geceli gündüzlü gerçeklestirdigi özverili çalismayla 3 yaslarindaki Ayda Gezgin ve Elif Perinçek, 14 yasindaki Idil Sirin, 16 yasindaki Inci Okan ve 15 yasindaki Günay Özisik, depremden saatler sonra beton bloklarin arasindan gün isigina çikarildi.

Enkaz yiginina dönen Doganlar Apartmani'ndan depremden 65 saat sonra çikarilan Elif Perinçek, hem kurtarma ekiplerinin hem de tüm Türkiye'nin umudunu yeniden tazeledi. Arama kurtarma ekiplerinin tozlar içinde buldugu ve küçük bir göz hareketinden yasadigini anladigi Elif, yeniden isiga kavustugunda kurtaricilarinin parmaklarina küçük elleriyle siki siki sarildi.

Riza Bey Apartmani'nin enkazindan 91 saat sonra çikarilan Ayda Gezgin'e ise doktorlar daha beton bloklarin arasinda kurtarilmasi beklerken müdahalede bulundu. Alkislar ve gözyaslariyla enkazdan alinan minik Ayda, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinin Yogun Bakim Ünitesinde tedavi altina alindi. Ayda'nin enkazdan çikarilirken çagirdigi annesi Fidan Gezgin ise depremde hayatini kaybetti.

Emrah Apartmani'nin enkazindan 58 saat sonra 14 yasindaki Idil Sirin'in kurtarilmasiyla da büyük sevinç yasandi. Riza Bey Apartmani'nin yiginlari altindan 17 saat sonra çikarilan 16 yasindaki Inci Okan, yasama tutunanlar arasindaki yerini aldi. Doganlar Apartmani'nin enkazindan 10 saat sonra çikarilan 15 yasindaki Günay Özisik ise kurtarilmayi beklerken çektigi cep telefonu görüntüleri ve yasama azmi ile gündeme geldi.

- Türkiye seferber oldu

Türkiye, Izmir'de yasanan depremin ardindan yaralarin hizla sarilmasi için seferber oldu. Devletin bölgede yürüttügü yogun çalismalarin yani sira depremzedeler için ülkenin dört bir yanindan yapilan yardimlar Izmir'e ulastirildi.

Deprem sonrasinda Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin (AFAD) koordinasyonunda, arama kurtarma faaliyetlerinden binalardaki hasar tespit çalismalarina, depremzedelerin acil ihtiyaçlarinin giderilmesinden psikososyal destege uzanan uygulamalar hizla devreye alindi.

Ulusal, il ve ilçe düzeyinde hangi çalismalarin yürütülecegi, hangi kurumlarin ne gibi görevleri üstleneceginin tek tek belirlendigi Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) isiginda bakanliklar ve ilgili kuruluslarin tamami, depremin ilk dakikalarindan itibaren vatandaslarin yardimina kostu.

AFAD, AKUT, Jandarma Arama ve Kurtarma timleri, sivil toplum kuruluslari ve belediyelerden ekiplerin yer aldigi 7 binin üzerinde görevli, gece gündüz enkaz altindaki vatandaslari kurtarmak için adeta zamanla yaristi.

Türk Kizilay tarafindan acil barinma ihtiyacinin karsilanabilmesi amaciyla geçici barinma merkezleri olusturuldu ve hemen sicak yemek dagitimina baslandi.

- Geçici barinma merkezleri kuruldu

AFAD verilerine göre, depremzedelerin geçici barinma ihtiyacinin karsilanmasi için 3 bin 20 çadir kuruldu. AFAD koordinasyonunda, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Karayollari ve Devlet Su Isleri ekiplerinin katilimiyla Bayrakli'daki Haydar Aliyev Caddesi'nde kurulumuna baslanan 493 konteynerlik yasam alani, 26 Kasim'da hizmete girdi.

Konteyner kentin bir sokagina Riza Bey Apartmani enkazindan 91 saat sonra kurtarilan Ayda'nin, bir sokagina da Doganlar Apartmani enkazindan 65 sonra çikarilan Elif'in isimleri verildi.

- Hasar tespitleri yapildi ve insaat projeleri baslatildi

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce kent genelinde 930 personel tarafindan 215 bin binada gerçeklestirilen hasar tespit çalismasi hizlica tamamlandi.

Izmir'de 679 bina üzerindeki 3 bin 828 bagimsiz bölüm agir hasarli, 789 binadaki 9 bin 117 bagimsiz bölüm ise orta hasarli olarak tespit edildi.

Bayrakli ilçesindeki 7 alanda, aralarinda depremde yikilan binalarin da bulundugu yerler için Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) tarafindan yapim ihalesi gerçeklestirildi.

Izmir'de 22 Subat'ta düzenlenen törenle 7 proje bölgesinde 1444 konut ile 208 dükkanin ve Bayrakli Sehir Hastanesinin yaninda bulunan rezerv alanindaki proje bölgesinin ilk etabi olan 397 konutun temeli atildi.

Bayrakli Sehir Hastanesi yanindaki 375 hektarlik rezerv alanda ilk etapta zemin arti dört ve zemin arti bes kat olmak üzere yapimina baslanan 34 blokun kaba insaati tamamlandi.

Rezerv alana TOKI tarafindan 8 bin 100 konutun insa edilmesi planlanirken, yapilan ihalelerle 8 etapta 3 bin 640 konutun yapimi devam ediyor.
Kaynak: AA