Dogu Anadolu'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Coskuyla Kutlandi

Kars'ta kar yagisi altinda düzenlenen programda, bir asker sehit annesine tören boyunca semsiye tuttu.

Erzurum, Kars, Ardahan, Agri, Igdir ve Tunceli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami coskuyla kutlandi.v

Erzurum Valiligince Cumhuriyet Bayrami'nin 98. yil dönümü dolayisiyla Hastaneler Caddesi'nde düzenlenen tören, saygi durusundu bulunulmasi ve Istiklal Marsi ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in kutlama mesajinin okunmasiyla basladi.

Vali Okay Memis, törende yaptigi konusmada, Cumhuriyetin kurulusunun 98. yil dönümünü kutlamalarinin hakli gururunu ve coskusunu yüreklerde hissettiklerini söyledi.

Erzurum'un milli mücadelede önemli yere sahip olduguna isaret eden Memis, Erzurum Kongresi kararlariyla manda ve himayenin reddedildigini, milli sinirlar içinde vatanin bölünmez bir bütün ve parçalanamaz oldugunun bütün dünyaya ilan edildigini vurguladi.

Erzurum Kongresi'nin önemine dikkati çeken Memis, sunlari kaydetti:

"Kongrede 'Kuva-yi Milliye'yi tek kuvvet olarak tanimak ve milli iradeyi hakim kilmak esastir' ifadesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandigi temel ilke ortaya konulmustur. Erzurum Kongresi'nde Temsil Heyeti'nin olusturulmasi, Istiklal Savasi'mizin zafere ulasmasinda ve Cumhuriyetimizin kurulmasinda ilk adim olmustur. Milletimiz Gazi Mustafa Kemal Pasa önderliginde yedi düvele karsi tarihte benzeri görülmemis bir mücadele vermis, hasta denilen adam dirilmis ve sömürgecilerin suratina demir yumrugunu indirmistir."

Vali Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutani Tümgeneral Erhan Uzun tören aracina binerek halki selamladi, katilanlarin bayramini kutladi.

Program, 9. Kolordu Komutanligi Bölge Bandosu gösterisi ve geçit töreniyle son buldu.

Törene, Jandarma Bölge Komutani Tuggeneral Semih Okyar, Erzurum Cumhuriyet Bassavcisi Burhan Bölükbasi, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altinok, MHP Genel Baskan Yardimcisi Kamil Aydin, Il Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Ilker Simsek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, kurum müdürleri, sehit yakinlari, gaziler, vatandaslar ve ögrenciler katildi.

- Kars

Kars'ta Hükümet Konagi önünde düzenlenen etkinlikte Vali Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutani Tuggeneral Hakan Tunç, tören aracina binerek halki selamladi, katilanlarin bayramini kutladi.

Kar yagisi ve soguk havaya ragmen bazi vatandaslar ellerindeki Türk bayraklarini sallayarak törenleri izledi.

Siirt'in Eruh ilçesinde 1994 yilinda oglu sehit olan ve elinde Türk bayragiyla programa katilan anne Asiye Balk'a, kar yagisindan islanmamasi için bir asker tören boyunca semsiye tuttu.

Vali Öksüz, burada yaptigi konusmada, 29 Ekim'in milletin yokluklar ve imkansizliklar içerisinde kendi küllerinden, çagdas ileri bir Cumhuriyet var etmeyi basardigi gün oldugunu belirterek, "Bugün, Türk milletinin yeniden bir sahlanis ve zaferle kurmus oldugu yeni ve genç yönetimin kurulus günüdür. Bugün, yüce Türk milletinin bagimsizligini ilan ederek, millet olma, bir ve beraber olma bilincinin bayramidir." dedi.

Kafkas halk oyunlari ve mahalli halk oyunlari ekiplerinin gösteri sundugu etkinlikte, ögrenciler siir okudu.

Törene, Cumhuriyet Bassavcisi Soner Aygün, Il Emniyet Müdürü Yavuz Sagdiç, Il Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, kurum müdürleri, sehit aileleri, gaziler ve vatandaslar katildi.

Sarikamis ilçesinde de kar yagisi nedeniyle törenler kapali spor salonunda yapildi.

Ilçede ayrica Karaurgan Jandarma Karakol Komutanligi ekipleri, Süngütas köyünde ikamet eden Istiklal Gazisi merhum Mehmet Ilbay'in esini ziyaret etti.

- Ardahan

Ardahan'da, Vali Hüseyin Öner, 25. Hudut Tugay Komutani Tuggeneral Berat Acar, Belediye Baskani Faruk Demir ve Cumhuriyet Bassavcisi Uygur Kaan Arisoy'un valilik makaminda tebrikleri kabul etmesinin ardindan kutlamalarin yapilacagi Kongre Caddesi'ndeki tören alanina geçildi.

Vali Öner, Tuggeneral Acar ve Belediye Baskani Demir burada halkin bayramini kutladi.

Cumhuriyet Bayrami'ni milletçe kutlamanin hakli gururunu yasadiklarini ifade eden Vali Öner, söyle konustu:

"Bilindigi gibi, büyük Atatürk'ün önderliginde, tüm imkansizliklara ragmen, büyük bir inanç ve kararlilikla yürütülen Kurtulus Savasi'miz, tarihte esine az rastlanir bir zaferle sonuçlanmistir. Ve bu zafer, Cumhuriyetle taçlandirilarak tarihimizin en büyük dönüm noktalarindan birisi gerçeklestirilmistir. Cumhuriyet rejimi, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini gerçeklestirme inancinin temel dayanagi olmustur."

Siirlerin okunmasi ve halk oyunlari ekiplerinin gösterisiyle devam eden tören, resmi geçit ile sona erdi.

- Tunceli

Tunceli'de ise Atatürk Stadyumu'nda kutlama programi düzenlendi.

Vali Mehmet Ali Özkan'in tören alanindaki vatandaslarin bayramini kutlamasinin ardindan saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Ögrencilerin siir dinletisi ile ront, halk oyunlari, dans ve bando gösterilerini sergiledigi programda, yarismalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Program, resmi geçit töreniyle son buldu.

Törene, Jandarma Bölge Komutani Tuggeneral Nurettin Alkan, 4. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Yilmaz Ustaoglu, Cumhuriyet Bassavcisi Enver Eroglu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde Ipek, Il Jandarma Komutani Albay Durali Ceylan, CHP Tunceli Milletvekili Polat Saroglu, protokol üyeleri, kurum amirleri, vali yardimcilari, gaziler, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

- Igdir

Igdir Valiliginde düzenlenen kabul töreninde Vali ve Belediye Baskanvekili Hüseyin Engin Sariibrahim, tebrikleri kabul etti.

Tebrik töreninin ardindan Zübeyde Hanim Bulvari'nda düzenlenen kutlama programinda, Kafkas dansi gösterileri yapildi, daha önce düzenlenen yarismalarda dereceye giren ögrencilere ödülleri verildi.

Tören geçidinin ardindan katilimcilar Atatürk Caddesi üzerinde dev bayrak açip yürüyerek Sehitler Caddesi'ndeki Mehmet Çavus Aniti'na ulasti.

Katilimcilar, buradaki bos alana Cumhuriyet'in 98. yil dönümü olmasi nedeniyle 98 fidan dikti.

- Agri

Agri'da Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçeklestirilen program, saygi durusunda bulunulmasi, Istiklal Marsi'nin ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in mesajinin okunmasiyla basladi.

Vali Osman Varol, burada yaptigi konusmada, 29 Ekim'in bagimsiz ve onurlu yasama azmini tazelemenin ve ele ele vererek gelecege güvenle bakabilmenin bayrami oldugunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaslari, gaziler ve tüm sehitlere rahmet dileyen Varol, sunlari kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kurulus süreci, gerek dünya tarihinin gerekse ulusal tarihimizin kaydettigi büyük ve sanli mücadelelere sahne olmustur. Bu mücadelelerde milletimiz en agir kosullarda bile yasamanin yalnizca hür ve bagimsiz Türk devletiyle mümkün olacagina olan inancini ortaya koymus ve yillarca süren savaslarla yipranmis bir toplum olarak yanmis, yikilmis ve istila edilmis bir cografya üzerinde yeniden dirilisimizi mümkün kilmistir."

Program, siirlerin okunmasi, müzik dinletisi ve çesitli yarismalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardindan sona erdi.

Törene, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Serhat Kasalak, Belediye Baskani Savci Sayan, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Ismail Siki, Il Emniyet Müdürü Nihat Özen, gaziler, sehit aileleri ve askeri erkan katildi.

- Erzincan

Erzincan'da Vali Mehmet Makas, Belediye Baskani Bekir Aksun, 3. Ordu Kurmay Baskani ve Garnizon Komutani Tümgeneral Davut Ala, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman Valilik makaminda tebrikleri kabul etti.

Ardindan Merkez Spor Salonu'nda düzenlenen törende, ögrenciler siirler okudu, kahramanlik türküleri söyledi.

Programda, 3. Ordu Komutanligina bagli bando takimi ile Erzincan Belediyesi Mehteran Takimi birlikte "Ölürüm Türkiyem" sarkisini seslendirdi.

Vali Makas, törende yaptigi konusmada, tam bagimsizlik ve milli egemenlige dayanan Cumhuriyet rejiminin, demokrasinin, özgürlüklerin ve esitligin teminati oldugunu anlatarak, "Cumhuriyet, milletimiz için bir tanimdan ve yönetim biçiminden öte yüzyillardir milletçe insa ettigimiz kaynagini hak, adalet ve esitlikten alan bir yasam tarzinin bugün vücut bulmus halidir. Bu sebeple sadece 29 Ekim’de idrak edecegimiz bir olgu degildir. Bu yasama biçiminin bugünün dünyasinda toplumumuza hangi arti degerleri getirdigini anlamak için çevremizdeki ülkelerin yasadiklarina bakmak yeterlidir." diye konustu.
Kaynak: AA