Cumhurbaskani Erdogan, Atatürk Kültür Merkezi Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (3)

'Sanatçilarimizdan tipki Sinan gibi bu topraklarin hikayesini kendi kültürümüzün, tarihimizin, kahramanlarimizin sundugu essiz zenginlikler esliginde anlatacak eserler vermelerini bekliyoruz' 'Insa ettigi yüzlerce eser hala dimdik ayakta olan, bir asirlik hayatinin her anini ülkesine ve milletine hizmete adayan Mimar Sinan'i böyle bir eserle anmamizi ecdadimiza ve tarihimize vefa borcumuzun geregi olarak görüyorum. Mimar Sinan'in eserleri sadece tastan, topraktan, ahsaptan ibaret yapilar degildir' 'Yerli ve milli kalarak küresel eserler vermenin mümkün oldugunun bir örnegine biraz sonra Koca Sinan Operasi ile hep birlikte sahitlik edecegiz. Zaten böyle bir mimari esere de böyle bir sanat eseri yakisirdi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Sanatçilarimizdan tipki Sinan gibi bu topraklarin hikayesini kendi kültürümüzün, tarihimizin, kahramanlarimizin sundugu essiz zenginlikler esliginde anlatacak eserler vermelerini bekliyoruz." dedi.

Erdogan, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açilisinda yaptigi konusmada, artik egitimden sagliga, ulasimdan spora her alanda dünyanin en gelismis sehirleriyle yarisan ve çogunu da geride birakan bir Istanbul'a sahip olundugunu söyledi.

Atatürk Kültür Merkezi insaatina baslandigi yil, ülkenin kültür hayatina kalici iz birakacak bir eserin hazirlanmasi arzusunu da dile getirdiklerini vurgulayan Erdogan, "Sanatçilarimiz gece gündüz çalistilar ve bu milli eseri ortaya çikardilar. Bugün bu eserle, Hasan Uçarsu Beyefendi'nin besteledigi Koca Sinan Operasi ile Atatürk Kültür Merkezimizin resmi açilisini yapiyoruz" diye konustu.

Koca Sinan Operasi'nin, Kanuni Sultan Süleyman ile Mimar Sinan'in dostluklarinin hikayesi esliginde, Osmanli'nin insanliga kazandirdigi medeniyet degerlerini anlattigina inandigini aktaran Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Insa ettigi yüzlerce eser hala dimdik ayakta olan, bir asirlik hayatinin her anini ülkesine ve milletine hizmete adayan Mimar Sinan'i böyle bir eserle anmamizi ecdadimiza ve tarihimize vefa borcumuzun geregi olarak görüyorum. Mimar Sinan'in eserleri sadece tastan, topraktan, ahsaptan ibaret yapilar degildir. Bu eserlerin asil önemini ülkemizin önemli sanatçilarindan Abidin Dino'nun ifadesiyle su sekilde anlatmak gerekir; 'Istanbul'un fethi, 1453'te baslamis ve Süleymaniye'nin insasinin bittigi güne kadar sürmüstür.' Sinan, Konstantiniye' yi Istanbul yapti. 'Istanbul neresidir?' diyenlere, 'Sinan'in iz biraktigi yerdir' cevabini vermek dogrudur. Kullandigi essiz teknikler hala hayranlikla incelenen Mimar Sinan'in mühründe burasi çok önemli, 'El Fakir-ül-Hakir Sinan.' Su tevazuya bak, iste Sinan'a da bu yakisir. Bu ifadenin yazili olmasi, bu ulu sanatçinin engin gönüllülügünün isaretidir. Sanatçilarimizdan tipki Sinan gibi, bu topraklarin hikayesini, kendi kültürümüzün, tarihimizin, kahramanlarimizin sundugu essiz zenginlikler esliginde anlatacak eserler vermelerini bekliyoruz."

Erdogan, dünyadaki tüm büyük kültür sanat ürünlerine bakildiginda hepsinin gerisinde ayni ilhamin oldugunun görüldügünü belirterek, "Yerli ve milli kalarak küresel eserler vermenin mümkün oldugunun bir örnegine biraz sonra Koca Sinan Operasi ile hep birlikte sahitlik edecegiz. Zaten böyle bir mimari esere de böyle bir sanat eseri yakisirdi. Koca Sinan Operasi'ni ülkemizin ve dünyanin kültür sanat envanterine kazandiran metin yazarindan bestecisine, orkestra sefinden icracisina kadar tüm sanatçilarimizi tebrik ediyorum. Bir kez daha yeni Atatürk Kültür Merkezimizin ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum. Basta Sayin Bakanim olmak üzere emegi geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan'a konusmasinin ardindan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nin maketini hediye etti.

Erdogan, törenin ardindan sahnelenen ''Sinan'' operasini izledi.

Bu arada, vatandaslar da Taksim Meydani'na kurulan ekranlardan operayi izlediler.

(Bitti)
Kaynak: AA