Bursa Ve Çevre Illerde 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Törenlerle Kutlandi

Bursa, Eskisehir, Balikesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami törenle kutlandi.

Bursa'da, Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Aniti'na çelenklerin sunulmasi sonrasi konusan Vali Yakup Canbolat, Cumhuriyet'in sadece bir yönetim sekli degil, ayni zamanda tarihin en kapsamli çagdaslasma hamlesi, toplumsal ve siyasal degisim projesi oldugunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülügünde tarihte esine az rastlanan bir destanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin o günden bu yana vizyonunu gelistirerek emin adimlarla gelecege yürümekte oldugunu ve muasir medeniyeti yakalamis, modern ve büyük Türkiye yolunda hedeflerine bir bir ulasmakta oldugunu kaydeden Vali Canbolat, söyle konustu:

"Sunu hiç kimse unutmasi ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaslarinin öncülügünde kurtulus savasimizda zor sartlar içerisinde yokluktan yakilan istiklal mesalesi, hiç sönmemis ve asla da sönmeyecektir. Ne Kurtulus Savasi'nda, ne Çanakkale'de, ne Sakarya'da, ne de 15 Temmuz'da bu kutlu mesaleyi söndürme emelleri milletimizin bagimsizlik konusundaki azim ve kararliligi karsisinda defalarca hüsrana ugramisti, hüsrana ugramaya da mahkumdur."

Vali Canbolat'in konusmasindan sonra siir dinletisi sunuldu, halk oyunlari ekibi ve Bursa Mehteran takimi ile Kiliç kalkan ekibi gösteri düzenledi.

Tören geçisi sonrasinda vali ve protokol ekibi Cumhuriyet yürüyüsüne katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami mesajinin okundugu törene, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa Garnizon Komutani Tank Albay Sinan Aydemir, milletvekilleri, Bursa Cumhuriyet Bassavcisi Gökhan Sen, kent protokolü ve vatandaslar katildi.

- Eskisehir'de Türk Yildizlari selamlama uçusu yapti

Eskisehir'de düzenlenen Cumhuriyet Bayrami töreni kapsaminda Türk Yildizlari Akrobasi Timi selamlama uçusu yapti.

Eskisehir 1. Ana Jet Üs Komutanligindan kalkan Türk Yildizlari Akrobasi Timi selamlama uçusu yapti. Vatandaslar uçaklarin geçisini ilgiyle izledi.

Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz makaminda kutlamalari kabul etti. Atatürk Bulvari'nda devam eden törende Vali Ayyildiz, Garnizon Komutani Orgeneral Atilla Gülan ve Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen tören aracina binerek halki selamladi.

Vali Ayyildiz, burada yaptigi konusmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliginde, tüm imkansizliklara ragmen, büyük bir inanç ve kararlilikla yürütülen Kurtulus Savasi'nin tarihte esine az rastlanir bir zaferle sonuçlandigini bildirdi.

Bu zaferin ardindan Atatürk'ün, yeni kurulan devleti cumhuriyetle taçlandirarak, tarihin en büyük dönüm noktalarindan birini gerçeklestirdigini ifade eden Ayyildiz, sunlari söyledi:

"15 Temmuz'da, büyüklügüne ve sayginligina yarasir biçimde hareket eden, tarihimizin gurur dolu sayfalarina bir yenisini ekleyen aziz milletimizin bu cesareti ve kararliligi her türlü takdirin üzerindedir. Dik ve asil durusuyla asaletini gösteren aziz milletimize bir kez daha minnet ve sükranlarimi sunuyorum. Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek degerlerimize sahip çikmaya ve bu degerleri yüceltmeye, milli birlik ve sosyal dayanisma ruhu içinde birbirimize kenetlenmeye birlik, beraberlik ve dayanismamizi sürdürmeye devam etmeliyiz."

AK Parti Eskisehir Milletvekilleri Harun Karacan ve Emine Nur Günay, CHP Eskisehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakirözer, MHP Eskisehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, IYI Parti Eskisehir Milletvekili Arslan Kabukçuoglu ile çok sayida vatandasin katildigi törenlerde ögrenciler tarafindan siirler okundu, halk oyunu gösterisi sunuldu.

Mihalgazi ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla tören düzenlendi.

Mihalgazi Sehit Nuri Tavsanlioglu Anadolu Lisesi'nde gerçeklesen tören, Ilçe Kaymakami Sahin Arsal ve Mihalgazi Belediye Baskani Zeynep Günes Akgün'ün halki ve ögrencileri selamlamasiyla basladi.

Ilçe Kaymakami Sahin Arsal’in günün anlam ve önemini belirten konusmasinin ardindan ögrenciler tarafindan kutlama etkinlikleri yapildi ve siirler okundu.

Çesitli yarismalarda dereceye giren ögrencilerin ödüllendirilmesinin ardindan program tören geçisiyle sona erdi.

- Balikesir

Balikesir'de ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla ilk tören valilik binasinda düzenlendi. Balikesir Valisi Hasan Sildak, Garnizon Komutani Tuggeneral Ergin Dinç ve Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz tebrikleri kabul etti. Ardindan Kuvayimilliye Meydani'nda bayram kutlamasi gerçeklestirildi.

Balikesir Valisi Hasan Sildak, vatandaslarin bayramini tebrik ederken, yaptigi konusmada Cumhuriyet'in Türk Milleti'nin köklerinden aldigi güç ve inançla yeniden dogusunun baslangici oldugunu söyledi.

Vali Sildak, Türkiye'nin terörün her türlüsüne karsi kararli ve etkili bir mücadele verdigini vurgulayarak, "2016 yilinda FETÖ terör örgütünün sinsi girisimini birlik ve beraberlikle bertaraf eden Türkiye Cumhuriyeti, PKK ve diger bütün terör örgütlerine karsi en basarili sonuçlari elde etmektedir." diye konustu.

Konusmalarin ve okunan siirlerin ardindan halk oyunlarinin sunuldugu bayram kutlamasi resmi geçit ile sona erdi.

Manyas , Edremit ve Bandirma ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla törenler gerçeklestirildi.

Manyas'ta Cumhuriyet Meydani Atatürk Aniti önünde Manyas Kaymakami Koray Çelik ve Belediye Baskani Tancan Barcin, ögrencilerin ve vatandaslarin bayramini kutladi. Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasi ve Kaymakam Çelik'in konusmasinin ardindan günün anlam ve önemini belirten siirler okundu. ve folklor gösterileri yapildi.

Edremit ilçesinde de Sehit Hamdibey Meydani'nda tören düzenlendi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasi ile baslayan törene Kaymakam Ahmet Odabas, CHP Balikesir Milletvekili Ensar Aytekin, 19. Motorlu Piyade Tugay ve Garnizon Komutani Piyade Albay Ufuk Canbey, Belediye Baskani Selman Hasan Arslan, siyasi parti temsilcileri, vatandaslar katildi.

Ilçede düzenlenen çesitli yarismalarda derece giren ögrencilere ödülleri protokol mensuplarinca verildi. Ögrencilerin siir okumasi ve folklor gösterilerinin ardindan tören resmi geçit ile sona erdi.

Bandirma'daki kutlamalar da Cumhuriyet Caddesi'nde yapildi. Törene AK Parti Balikesir Milletvekili Yavuz Subasi, Kaymakam Engin Aksakal, 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutani Hava Pilot Tuggeneral Selahattin Akalp, Belediye Baskani Tolga Tosun, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, daire müdürleri, gaziler ve vatandaslar katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin ardindan baslayan tören, konusmalar, halk oyunlari gösterisi ve resmi geçitle sona erdi.

- Çanakkale

Çanakkale Kordon Boyu'nda gerçeklesen törene de Vali Ilhami Aktas, Belediye Baskani Ülgür Gökhan, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, siyasi parti ve sivil toplum kurulusu temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Tören, Vali Aktas, Tugamiral Ecevit ve Belediye Baskani Gökhan'in gaziler, askerler, ögrenciler ve vatandaslarin bayramini kutlamasi ile basladi.

Ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in mesaji okundu.

Vali Aktas, törende yaptigi konusmada, sunlari kaydetti:

"100. yil kutlamalarina adim adim yaklastigimiz, ön sözünün ilimiz Çanakkale'de yazildigi cumhuriyetin 98. yilini büyük bir coskuyla kutluyoruz. Milli birlik ve beraberligimizin kaynagi olan cumhuriyetimiz ülke topraklari üzerinde yasayan tüm vatandaslarimizi kökeni, dini, dili ne olursa olsun hiç bir ayrim yapmaksizin her bir ferdini bu ülkenin ayni haklarina sahip ortak bir geçmis ve gelecegi paylasan kederde ve sevinçte bir olarak gören, kucaklayici ve kapsayici bir anlayisa sahiptir."

Daha sonra ögrenciler tarafindan siirler okundu.

Programin ardindan Çanakkale Bogazi'nda Sahil Güvenlik Komutanligi botlari ve Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügüne ait römorkörlerle gösteri sunuldu.

- Kütahya

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla Kütahya’da tören düzenlendi.

Vali Ali Çelik, Hava Er Egitim Tugay Komutani Necati Gündüz ve Belediye Baskani Alim Isik Kütahya Spor Salonu'ndaki törende ögrenci ve vatandaslarin bayrami kutladi.

Törende konusan Vali Çelik, Cumhuriyet'in 98. yilini, Türk devletinin temellerinin atildigi kurulusun ve kurtulusun kadim topraklarinda, vatanseverligiyle Atatürk’ün övgüsüne mazhar olan Kütahyalilarla kutlamanin onurunu ve gururunu yasadigini söyledi.

Cumhuriyetin en degerli miras ve emanet oldugunu dile getiren Çelik, sunlari kaydetti:

"Baskomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'en büyük eserim' dedigi Cumhuriyet, onurlu bir mücadelenin, sanli bir direnisin, karakteri özgürlük olan bir millet iradesinin ortaya çikardigi kutlu bir eserdir. Cumhuriyet, Orta Asya’da devletler kuran, 600 yil adaletle hüküm süren, yurdun dört bir yani isgal edildiginde bagimsizligi ugruna canindan can, kanindan kan katan serefli Türk milletinin en büyük bayramidir."

- Yalova

Yalova'da valilik makaminda tebriklerin kabulü ile baslayan kutlama programi, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydani'ndaki törenle devam etti.

Programda, Vali Muammer Erol, Garnizon Komutani Tugamiral Nesim Eski ve Belediye Baskan Vekili Mustafa Tutuk alandaki ögrenci, asker ve halkin bayramini kutladi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan resim, siir ve kompozisyon dalinda dereceye giren ögrencilere ödülleri verildi.

Ödül töreni sonrasinda konusmasini yapan Vali Erol, Cumhuriyet'in 98. kurulus yil dönümünü kutlamanin hakli gurur ve coskusunu yasadiklarini ifade etti.

Bittigi denildigi bir zamanda 600 yillik imparatorlugun küllerinden dogan Cumhuriyet'in Türk ve dünya tarihi için önemli ve anlamli oldugunu belirten Erol, "98. kurulus yil dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaslarini ve kanlariyla bu topraklari vatan yapan aziz sehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve sükran duygulariyla aniyor ve bu topraklari canlari pahasina vatan yapmak için sahadet serbetini içen kahramanlar arasinda yer alan tüm Yalovali sehitlerimize de yüce Allah'tan rahmet diliyor, minnet ve sükran duygularimizi ifade ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Erol, bu topraklari vatan yapmak için asirlar boyunca büyük kahramanliklar ortaya koyan ve en yüksek bedelleri ödeyen Türk Milleti'nin, bu topraklari korumak ve bu vatanda dünya durdukça hür ve bagimsiz yasamak için her türlü bedeli ödemeye her zaman hazir oldugunu söyledi.

2 yila yakin süredir yasanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle, basta saglik çalisanlari olmak üzere devletin tüm kurum ve görevlilerince alinan tedbirler ve yapilan çalismalarin tüm ülkelere örnek olacak nitelikte olduguna da dikkati çeken Erol, bu süreçte hiçbir vatandasin ihmal edilmedigini, ihtiyaç duydugu hizmetlerden yoksun birakilmadigini anlatti.

Halk oyunlari gösterisi ve resmi geçit törenin ardindan son bulan programa, AK Parti Yalova milletvekilleri Meliha Akyol, Ahmet Büyükgümüs, Memleket Partisi Milletvekili Özcan Özel, Cumhuriyet Bassavcisi Cuma Çoban, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaslar katildi.

- Bilecik

Bilecik'te Vali Kemal Kizilkaya, valilik binasi önünde protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Vali Kizilkaya daha sonra Cumhuriyet Meydani'nda düzenlenen kutlama töreninde, vatandaslarin bayramini kutladi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan burada konusan Vali Kizilkaya, Kurtulus Savasi'nin zaferle sonuçlanmasindan sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in millete verilmis en büyük miras ve vazgeçilmez bir deger oldugunu söyledi.

Bu degerin, vatandaslari milli bir devletin onurlu, özgürce düsünebilen, esit haklari olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirdigini kaydeden Kizilkaya, "Devlet yönetme isini, kisilerin, ailelerin, bir zümrenin ya da belli sinifin eline birakmayan cumhuriyet sistemi, 1923'ten beri ülkemize büyük katkilar saglamis, Türk toplumunu millet olma bilincine ulastirmis, bireyi de vatandas konumuna yükseltmistir. Artik egemenlik hiçbir kayit ve sart olmaksizin milletin olmustur. Böylece milletimiz egemenligini kendi hür iradesi ile seçtigi temsilcileri eliyle kullanmistir." ifadesini kullandi.

Cumhuriyetin tarihin en büyük ve kapsamli çagdaslasma hamlesi oldugunu vurgulayan Kizilkaya, "Getirdigi yenilikler ve atilimlar ile Türk insaninin ufkunu genisletmis, ekonomik, sosyal ve siyasal yasantimiza görülmemis bir dinamizm kazandirmistir."dedi.

Ardindan Kizilkaya'ya sporcular tarafindan Türk bayragi teslim edildi. Kutlama programi, günün anlam ve önemini belirten siirlerin okunmasi, halk oyunu ve spor gösterileri sonrasi Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla düzenlenen spor müsabakalarinda dereceye giren sporculara madalyalarinin takdim edilmesiyle devam etti.

Program, ögrencilerin tören geçisi ve resmi araç konvoyla son buldu.

Törene, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yagci, CHP Bilecik Milletvekili Yasar Tüzün, Belediye Baskani Semih Sahin, Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sükrü Beydemir, askeri erkan, gaziler, ögretmenler, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA