Alman Ekonomisinin Üçüncü Çeyrek Büyümesi Yavasladi

Ülke ekonomisi yilin ilk çeyreginde yüzde 2 küçülürken, bir önceki çeyrekte ise yüzde 1,9 büyüme kaydetmisti.

Alman ekonomisi, salginin yayilmasini önlemek amaciyla uygulanan kisitlamalarin hafifletilmesinin özel tüketimi artirmasi nedeniyle bu yilin üçüncü çeyreginde bir önceki çeyrege göre yüzde 1,8'lik büyüme kaydetti.

Almanya Federal Istatistik Ofisi'nin (Destatis) öncü verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis Gayri Safi Yurtiçi Hasila (GSYH), bu yilin üçüncü çeyreginde bir önceki çeyrege kiyasla yüzde 1,8 büyüdü.

Piyasa beklentisi ekonominin yüzde 2,2 genislemesi yönündeydi.

Destatis, Alman ekonomisindeki toparlanmanin yaz aylarinda da devam ettigini belirterek, üçüncü çeyrekteki büyümenin büyük ölçüde yüksek özel tüketici harcamalarindan kaynaklandigini vurguladi.

Ülke ekonomisi, salginin yayilmasini önlemek amaciyla uygulanan kati ve uzun kisitlamalarin özel tüketimi yavaslatmasi sonucu bu yilin ilk çeyreginde bir önceki çeyrege göre yüzde 2 küçüldükten sonra, ikinci çeyrekte söz konusu kisitlamalarin gevsetilmesinin etkisiyle yüzde 1,9 büyümüstü.

Alman sanayideki önemli ara ürünler için devam eden malzeme sikintisi nedeniyle, Alman ekonomisine iliskin beklentiler son zamanlarda olumsuzlasmisti.

Almanya’da ekonomik büyümenin en önemli göstergesi olan Ifo Is Ortami Güven Endeksi, ekimde 97,7 puana gerileyerek düsüsünü art arda 4'üncü aya tasirken, tedarik darbogazlarinin Alman ekonomisini zorlu bir sonbahar dönemiyle karsi karsiya biraktigi belirtilmisti.

Ülkenin önde gelen 5 ekonomik düsünce kurulusu, 14 Ekim’de tedarik zincirindeki sikintilarin sanayi üretimini yavaslatmasi nedeniyle 2021 büyüme beklentisini yüzde 3,7'den 2,4'e düsürmüstü.

Bu düsürmenin ardindan, 27 Ekim’de de Alman hükümeti, bu yil için daha önce yüzde 3,5 olarak açiklanan resmi büyüme beklentisini Kovid-19 pandemisinin kalici etkileri ve tedarik zincirindeki sikintilardan dolayi asagi yönlü revize ederek yüzde 2,6'ya çekmisti.

Analistler, tedarik darbogazlarina ek olarak, tekrar artis gösteren Kovid-19 vaka sayilarini da Alman ekonomisi için risk olarak görüyor. Ayrica, yüksek enerji fiyatlarinin tetikledigi enflasyon, ekimde yüzde 4,5 ile 1993'ten bu yana en yüksek seviyesine çikarak sirketler ve tüketiciler için bir yük olusturmaya devam etti.

Almanya'da ekonomi, Kovid-19 salgininin sebep oldugu saglik ve ekonomik kriz nedeniyle 2020'de yüzde 4,9 küçülerek, 10 yildir devam eden büyüme trendine son vermisti.

ING Almanya Basekonomisti Carsten Brzeski, konuya iliskin degerlendirmesinde, "Alman ekonomisi büyüyor ama yeterince güçlü degil, tedarik zincirdeki kesintiler ve yüksek enerji fiyatlari, Alman ekonomisinin kriz öncesi seviyelere dönmesini geciktirecek.” ifadesini kullandi.
Kaynak: AA