ABD'de Ailesinden Alinan Göçmen Çocuklar Için Milyonlarca Dolar Tazminat Ödenecegi Iddiasi

NEW YORK – ABD’de Biden yönetiminin, eski Baskan Donald Trump döneminde Meksika sinirinda yakalanip çocuklari kendilerinden alinan düzensiz göçmen ailelerin her birine yaklasik 1 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi müzakere ettigi öne sürüldü.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin görüsmelerden bilgisi olan kaynaklara dayandirdigi haberinde, ABD Adalet Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Saglik Bakanliginin ilgili konuda hükûmete yönelik açilan davalar için magdurlara kisi basi 450 bin dolar ödemeyi degerlendirdigi kaydedildi.

Haberde, tazminat oraninin aile basi 1 milyon dolari bulabilecegi, toplam tazminat bedelinin 1 milyar dolari geçebilecegi ancak görüsmelerin sonucunda belirlenecek son tazminat rakaminin da degisebilecegi ifade edildi.

Davalarda taraf olan Amerikan Sivil Özgürlükler Birligi (ACLU), bu süreçte Meksika sinirinda yaklasik 5 bin 500 çocugun ailelerinden koparildigini tespit ettiklerini belirterek su ana kadar 940 düzensiz göçmen ailenin öne çikarak davaya dahil oldugu bilgisini paylasti.

Haberde, davalarda basmüzakereci olan ACLU Göçmen Haklari Projesi Müdür Yardimcisi Lee Gelernt’in, "Baskan Biden, çocuklari ailelerden ayirma politikasinin ulusumuz üzerinde tamamen düzeltilmesi gereken tarihi bir ahlaki leke oldugu konusunda hemfikir. Bu onarim, yalnizca anlamli bir parasal tazminat degil, ayni zamanda ülkede kalmanin bir yolunu da içermelidir.” ifadesine yer verildi.

Düzensiz göçmen aileleri temsil eden avukatlarla hükûmet yetkilileri arasinda birkaç aydir süren görüsmelerin kasim sonuna dogru sonuçlanmasinin beklendigi kaydedildi.

Öte yandan, bazi Cumhuriyetçiler düzensiz göçmen ailelere yönelik ilgili potansiyel tazminat ödemesi görüsmelerine tepki gösterdi.

Arkansas Senatör Tom Cotton, "Biden yönetiminin düzensiz göçmenlere yönelik vaatleri simdiden tarihin en kötü sinir krizine neden oldu, bu tazminat ödemesi durumu daha da kötülestirir." seklinde uyarida bulundu.

Trump yönetimi sirasinda, Mayis 2018’de baslatilan uygulamayla Meksika sinirinda yakalanan binlerce düzensiz göçmen çocuk, “sifir tolerans” politikasi kapsaminda ailelerinden alinarak farkli tesislerde gözaltinda tutulmustu.

ACLU basta olmak üzere, göçmen haklarini savunan sivil toplum örgütlerinin destegi ile magdur ailelerden bazilari ABD hükûmetine dava açarak bu insani olmayan uygulama ile fiziksel ve kalici psikolojik zarara ugradiklarini savunmustu.

Açilan davalarda, çocuklari kendilerinden koparilan aileler için ortalama 3,4 milyon dolar tazminat talep ediliyordu.

ABD Baskani Joe Biden, göreve geldigi ilk haftalarda, Trump yönetiminin düzensiz göçmen aileleri çocuklarindan ayirma politikasini “ahlaki ve ulusal bir utanç” seklinde niteleyerek çocuklari ve aileleri tekrar bir araya getirme taahhüdünde bulunmustu.

Kaynak: AA