Irak'ta Uluslararasi Babil Festivali 18 Yil Aradan Sonra Yeniden Yapiliyor

ABD'nin 2003 yilinda Irak'i isgalinden bu yana yapilmayan festival, Rusya, Italya, Ispanya, Hollanda, Misir, Suriye ve Kuveyt'in de aralarinda bulundugu 54 ülkenin katilimiyla basladi Festival 5 gün sürecek.

Irak'ta ABD'nin 2003 yilinda Irak'i isgalinden bu yana yapilmayan Uluslararasi Babil Festivali etkinlikleri 18 yil aradan sonra genis katilimla yeniden düzenlendi.

UNESCO dünya mirasi listesinde yer alan Babil antik kentinde düzenlenen festivalin açilisinda, Babil uygarligini simgeleyen gösteriler yapildi.

Irak Kültür Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, 5 gün sürecek olan festivalin Rusya, Italya, Ispanya, Hollanda, Misir, Suriye ve Kuveyt basta olmak üzere 54 ülkenin katilimiyla basladigi belirtildi.

Irakli ve yabanci sanatçilar ile gruplarin katildigi festivalde, defile, müzik ve resim etkinliklerinin de yer aldigi kaydedilen açiklamada, festival kapsaminda planör ve balon faaliyetleri, Dabke olarak isimlendirilen geleneksel halk oyunlari ve kültürel, edebi ve sanatsal etkinliklerin de gerçeklestirildigi aktarildi.

Tarihi yaklasik 4 bin yil öncesine kadar uzanan Babil antik kenti, Dünyanin Yedi Harikasi'ndan biri olan Babil Asma Bahçeleri'nin yani sira Hammurabi Dikilitasi ve Babil Aslani ile meshur.

Ilki 1985 yilinda gerçeklestirilen Uluslararasi Babil Festivali, ABD'nin 2003 yilinda Irak'i isgali ve ülkenin son yillarda tanik oldugu siyasi-güvenlik gerilimler nedeniyle yapilamiyordu.
Kaynak: AA