Ingiltere, Tekne Krizi Sonrasi Fransa Büyükelçisini Disisleri Bakanligina Çagirdi

Fransa’nin karasularinda izinsiz avlanan Ingiltere’ye ait balikçi teknesine el koyarak, bir tekneye de sözlü uyarida bulunmasinin ardindan Ingiltere’nin konuyla ilgili Fransa Büyükelçisini Disisleri Bakanligina çagirdi.

Ingiltere, Tekne Krizi Sonrasi Fransa Büyükelçisini Disisleri Bakanligina Çagirdi
Fransa ve Ingiltere arasinda Brexit sonrasi balikçilik konusundaki gerilim devam ediyor. Fransa, karasularinda izinsiz avlanan Ingiltere’ye ait bir balikçi teknesine el koymus, bir tekneye ise sözlü uyarida bulunmustu. Fransiz adli makamlarinin kontrolü altinda bulunan trol teknesi, polis esliginde Le Havre Limani rihtimina baglanmisti.

Gerilimin ardindan Ingiltere Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, "Fransa’nin eylemleri haksizdir ve AB’nin Ticaret ve Isbirligi Anlasmasi (TCA) veya daha genis uluslararasi hukukla uyumlu görünmemektedir" denildi.

Açiklamada, "Fransiz hükümetinin bu konuda sürekli olarak kullandigi ve bu durumun çözülmesini kolaylastirmayan çatismaci dilinden dolayi üzgünüz. Endiselerimizi hem Fransa’ya hem de AB Komisyonu’na güçlü bir sekilde ilettik. Bir sonraki adim olarak, Disisleri Bakani (Avrupa ve Amerika Bakani Wendy) Morton’a Fransiz Büyükelçisini çagirmasi talimati verildi” denildi.

Fransa’dan misilleme tehdidi

Fransa, 2 Kasim’dan itibaren ülkeye giren Ingiliz mallarina ekstra gümrük kontrolleri uygulayacagini duyurmustu. Fransa’nin bu kararinin ardindan isgücü kitligi ve enerji kriziyle mücadele eden Ingiltere’nin Noel öncesinde daha fazla ekonomik sikinti ile karsilasma ihtimalini artiracagi yorumlari yapilmisti. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron hükümetinin Ingiltere’ye elektrik ihracatinin gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere daha fazla yaptirim getirmeyi de degerlendirdigi belirtilmisti.

Ingiltere ise dün Fransa’nin misilleme tehdidine uygun bir karsilik vereceklerini belirtmisti. Ingiltere hükümetinden bir sözcü, "Fransa’nin tehditleri hayal kirikligi, yakin bir müttefik ve ortaktan bekleyecegimiz türden degil" ifadelerini kullanmisti.

Öte yandan, Ingiltere ile Fransa arasinda Mans Tüneli üzerinden tasinan mallara yönelik ek gümrük kontrollerinin isletmelerin yilsonu tatili dönemi için stok yapmasi gibi ticaret akislarini ciddi sekilde etkilemesinden endise ediliyor.

Avrupa Birligi (AB) teknelerinin Ingiltere sularinda balik tutma hakki, Ingiltere’nin 1 Ocak 2021’de AB’den ayrilmasinin ardindan Londra ve Brüksel arasindaki Brexit sonrasi ticaret anlasmasi müzakerelerinin önünde önemli bir engel olusturmustu. Ingiltere, Brexit sonrasi yapilan anlasmada Fransiz gemilerine özellikle Jersey’de balikçilik izni vermek için öngörülmeyen sartlar getirmisti. Kendine has bir yönetimi olan ve uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil edilen Jersey hükümetinin Ingiltere-Avrupa Birligi Ticaret ve Isbirligi Anlasmasi (TCA) kapsaminda uygulamaya koydugu yeni lisans sistemi, Fransiz teknelerinin Jersey sularinda balikçilik geçmisine sahip olduklarini göstermelerini gerektirirken, Fransiz yetkililer bu karara tepki göstermisti.

Fransiz yetkililer, Mans Adalari açiklarinda balik tutmak için "yeni teknik önlemlerin" Avrupa Birligi’ne (AB) iletilmedigini ve bu durumun da yeni önlemleri "geçersiz" hale getirdigini belirtmis, söz konusu anlasmazlik geçtigimiz mayis ayinda yaklasik 50 Fransiz gemisinden olusan bir filonun Jersey’deki Saint Helier limaninin önünde düzenledigi protesto ile iyice alevlenmisti. Fransiz balikçilar daha sonra yeni erisim lisanslari için basvuruda bulunmustu.

Ingiltere geçtigimiz ay küçük AB teknelerinin yeni lisanslar için yaptigi 47 basvurudan sadece 12’sini verecegini söylemisti. Jersey Adasi da 169 talepten 64’üne tam, 31’ine geçici lisans verirken, 75 basvuruyu ise reddetmisti. Söz konusu karara öfkelenen Fransa, Ingiltere’ye balikçilik haklari konusunda baski yapmak için Mans Adalari’ndaki elektrik kaynagini kesmekle tehdit etmisti.
Kaynak: İHA