Inanç Turizminin Gözdesi St. Pierre Kilisesi, Bu Yil 62 Bin Kisiyi Agirladi

Binlerce yillik medeniyete ev sahipligi yapan Hatay'da, Hristiyanlar için önemli yeri olan ve magara kilise olma özelligi tasiyan St. Pierre Kilisesi, ocak ayindan bu yana 62 bin turiste kapilarini açti Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayse Ersoy: 'Daha fazla ziyaretçi çekebilmek için burayi bir açik hava müzesine dönüstürmeyi hedefliyoruz'

SALIM TAS - Hatay'da, Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve magara kilise olma özelligi tasiyan St. Pierre Kilisesi'ni yil basindan bu yana 62 bin yerli ve yabanci turist ziyaret etti.

Farkli dine inananlarin bir arada baris ve kardeslik içerisinde yasamasi nedeniyle "Hosgörü kenti" olarak adlandirilan Hatay'da, inanç turizminin önemli mabetlerinden St. Pierre Kilisesi'ni ziyaret edenler geçen yila göre artis gösterdi.

Geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini tedbirleri kapsaminda zaman zaman kapanan kiliseyi yaklasik 42 bin kisi ziyaret ederken, bu yilin ilk 10 ayinda St. Pierre Kilisesi' 62 bin yerli ve yabanci ziyaretçiyi agirladi.

Antakya ilçesinde Hac Dagi eteklerinde 13 metre derinliginde, 9,5 metre genisliginde ve 7 metre yüksekligindeki St. Pierre Kilisesi kente gelen ziyaretçilerin akinina ugruyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayse Ersoy, AA muhabirine, kilisenin tarihi hakkinda bilgi verdi.

St. Pierre Kilisesi'nin inanç turizmi açisindan önemli bir nokta oldugunu aktaran Ersoy, söyle devam etti:

"Bu kilise, Hz Isa'ya inanan 12 havarisinden biri olan St. Pierre'nin buraya gelerek Hz Isa'ya inananlari bir magarada toplayip vaaz verdigi yer magara kilise, dünyanin ilk magara kilisesi olarak kabul görüyor. St. Pierre Kilisesi dünya ve Türkiye için önemli bir deger, inanç turizmi açisindan önemli bir nokta. 6. Paul tarafindan 1963 yilinda hac merkezi ilan edilmis bu nedenle Hatay'a gelen yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilk ziyaret ettikleri bir magara kilise. Bu yil pandemiden sonra çok yogun bir ziyaretçi akinina ugradi. Kiliseyi 62 bin kisi ziyaret etti."

- Kilise çevresinde açik hava müzesi planlaniyor

Ersoy, bu yil St. Pierre Kilisesi çevresinde Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlügü Baskanliginda bilimsel bir kazi çalismasi baslattiklarini hatirlatti.

Kazi çalismalarinin tamamlanmasiyla St. Pierre Kilisesi ile Müze Otel arasinda kalan bölümde bir açik hava müzesi yapacaklarini belirten Ersoy, "Burasi, Habib-i Neccar Dagi eteklerinden Asi Nehri'ne kadar yayilan bölge Antiocheia Antik Kenti'nin kurulus yerleridir. Önemli resmi binalarinin, villalarinin, kiliselerinin oldugu bir bölge. Buradaki kazilari tamamlayarak daha fazla ziyaretçi çekebilmek için burayi bir açik hava müzesine dönüstürmeyi hedefliyoruz." dedi.

Ersoy, kiliseyi bu yil Türkiye'nin her bölgesinden yani sira daha çok Almanya, Hollanda, Amerika ve Rusya'dan çok sayida turistin ziyaret ettigini de sözlerine ekledi.

Istanbul'dan gezmeye gelen ziyaretçi Ersin Turgut, uzun zamandir Hatay'a bir gezi planladiklarini söyledi.

Hatay'in kadim bir kent oldugunu ve tarihinin büyüleyici oldugunu anlatan Turgut, "Atmosferiyle, hikayeleriyle bizi büyüleyen bir sehir burasi. Daha da gecikmeden gelip burayi görmeye karar verdik. Hem yemesiyle içmesiyle olsun hem de bu tarihin güzel anilariyla olsun güzel günler geçiriyoruz, iyi ki gelmisiz. St. Pierre'ye de ilk geldik ve sasirtici buldum. Magaraya tapinak yapilmis olmasi beni etkiledi." dedi.

Ziyaretçilerden Ebru Öztürk, Ankara'dan geldigini ve Hatay'da en çok etkilendigi yerin St. Pierre Kilisesi oldugunu anlatti. Kilisenin atmosferiyle tarihiyle gerçekten ilgi çekici oldugunu aktaran Öztürk, herkesi kiliseyi görmeye davet etti.

Selçuk Öztürk ise, "Hristiyanlar için çok önemli bir kilise, özellikle papa tarafindan hac yeri olarak ilan edilmesi burayi daha da özel kiliyor. Ülkemizin tanitimi açisindan çok önemli bir yer diye düsünüyorum." diye konustu.

Kaynak: AA