Cezayir, Ispanya'ya Gaz Tedariki Konusunda Güvence Verdi

Cezayir'in, Fas üzerinden Avrupa'ya uzanan Magrib dogal gaz boru hatti anlasmasinin süresinin dolmasina az bir zaman kala, alternatif hat (Medgaz) üzerinden Ispanya'ya tedarik konusunda güvence verdigi bildirildi.

Cezayir Enerji Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamaya göre, Bakan Muhammed Arkab, halihazirda ülkeyi ziyaret eden Ispanya Çevresel Dönüsüm Bakani Teresa Ribera ile bir araya geldi.

Görüsmede, ticari iliskileri güçlendirmek için elektik ara baglanti ve gaz projeleri ile gaz pazarlamasi alaninda ortakliklarin ele alindigi ifade edildi.

Ülkesinin Ispanya pazarina gaz arzinin güvenligini saglamak için sarf ettigi çabalara vurgu yapan Arkab, Cezayir'i Ispanya'ya dogrudan baglayan Medgaz boru hatti kapasitesinin genisletilmesi projesi üzerinde durdu.

Ispanyol Bakan da "ülkesinin, Cezayir için basta ekonomi ve enerji olmak üzere çesitli alanlarda önemli bir ortak olmaya devam edecegini" ve Cezayir'in Ispanya'nin ana gaz tedarikçisi oldugunu ifade etti.

Cezayir devlet televizyonunun haberine göre de, Arkab, devlete ait Sonatrach sirketi araciligiyla Ispanyol tarafina iki tarafin üzerinde anlastigi miktarlarin gönderilecegine dair güvence verdi.

Cezayir, iliskilerinin on yillardir gergin seyrettigi Fas ile 24 Agustos'ta diplomatik temasini kesme karari aldigini duyurmustu. Cezayir'in Fas ile yasadigi bu gerilim bölgedeki enerji hatlarina da yansimisti.

Sonatrach, eylül basinda yaptigi yazili açiklamada, Cezayir'den Ispanya'ya uzanan boru hattinin kapasitesini kasim ayindan itibaren yilda 8 milyar metreküpten 10 milyar metreküpe çikaracagini açiklamisti.

Cezayir-Fas üzerinden Avrupa'ya uzanan Magrib dogal gaz boru hatti anlasmasinin 31 Ekim'de sona erecegi belirtiliyor. Fas, Cezayir gazini Avrupa'ya tasimak için kullanilan 12 milyar metreküp kapasiteli Magrib dogal gaz boru hatti üzerinden hem geçis ücreti aliyor hem de gaz tedariki sagliyor.

Kaynak: AA