ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Price Açiklamasi 'Viyana Görüsmelerine Dönmeye Haziriz'

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, ABD’nin önümüzdeki ayin baslarinda Iran ile 7. tur müzakereler için Avusturya’nin baskenti Viyana’ya dönmeye hazir oldugunu belirterek, "Viyana görüsmelerine dönmeye haziriz ve 2015 Ortak Kapsamli Eylem Plani (JCPOA) anlasmasina karsilikli tam uyuma dönüs konusunda bir anlayisa hizla ulasmanin ve uygulamanin mümkün olduguna inaniyoruz" dedi.



ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price yaptigi basin açiklamasinda, Iran’i nükleer müzakerelere geri dönmeye ve "iyi niyet" göstermeye çagirarak, ABD’nin anlasmayi hizli bir sekilde yeniden canlandirmanin mümkün olduguna inandigini kaydetti.

Sözcü Price, "Viyana görüsmelerine dönmeye haziriz ve 2015 Ortak Kapsamli Eylem Plani (JCPOA) anlasmasina karsilikli tam uyuma dönüs konusunda bir anlayisa hizla ulasmanin ve uygulamanin mümkün olduguna inaniyoruz" ifadelerini kullandi.

Müzakerelerin, "Haziran ayindaki 6. tur müzakerelerin sonunda bekleyen az sayidaki meseleyi kapatmaya" odaklanmasi gerektiginin altini çizen Price, "Açikça belirttigimiz gibi, Iran kiskirtici nükleer adimlar atmaya devam ettikçe, bu pencere sonsuza kadar açik kalmayacak, bu nedenle Iran’in hizli ve iyi niyetle müzakere etmek için Viyana’ya gelmesini umuyoruz" dedi.



"Kasim ayi bitmeden Viyana müzakerelerine dönecegiz"

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi Ali Bakiri Keni sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, kasim ayi bitmeden önce Viyana’da baslatilan nükleer anlasmaya geri dönüs müzakeresine döneceklerini belirtti.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de Avrupa Birligi (AB) yetkilileri ile nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerini degerlendiren Keni, müzakerelere iliskin görüsmelerin olumlu geçtigini ifade etti.

Keni, Avrupa Birligi Ortak Dis ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Enrique Mora ile faydali bir görüsme gerçeklestirdigini belirterek, "Enrique Mora ile faydali ve yapici bir görüsme gerçeklestirdim. Kasim ayindan önce nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine yeniden baslama karari aldik. Kesin tarihi önümüzdeki hafta açiklayacagiz" ifadelerini kullandi.

Iran’daki cumhurbaskanligi seçimleri nedeniyle görüsmelere ara verilmisti

Viyana’da, JCPOA olarak adlandirilan Iran ile nükleer anlasmanin tam uygulanmasi ve ABD’nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, 6 Nisan tarihinde baslamisti. Iran’da Haziran ayinda gerçeklesen cumhurbaskanligi seçimleri nedeniyle ABD’nin de dolayli olarak katildigi nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine ara verilmisti.
Kaynak: İHA