Foreign Policy Açiklamasi Sudan'da Ordu Harekete Geçmeden Önce ABD Temsilcisinin Gitmesini Bekledi

Sudan'da Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, Basbakan Abdullah Hamduk'un gözaltina alinmasi emrini vermek için ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman'in ülkeden ayrilmasini bekledigi ileri sürüldü.

Foreign Policy dergisinin haberine göre, Orgeneral Burhan, 25 Ekim'de Feltman'in uçagi kalktiktan 1 saat sonra Hamduk ve diger üst düzey yetkililerin gözaltina alinmasi emrini verdi.

Sudanli askeri liderler, 24 Ekim'de bir araya geldikleri Feltman'a Basbakan Hamduk'un kabineyi degistirmesini istediklerini açikça söyledi. Feltman ise ayni toplantida, liderleri demokratik dönüsüme müdahale edilmemesi için uyardi.

ABD yönetimi, askeri müdahale sonrasi Sudan ordusunun böyle bir girisime kalkisacagi bilgisine sahip olmadiklari açiklamasi yapmisti.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, tepki olarak Sudan'a yapilacak 700 milyon dolarlik yardimi askiya aldiklarini duyurmustu.

- OHAL ilan edildi

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, Hamduk'un dün aksam serbest birakildigi açiklanmisti.

Askeri müdahalenin ardindan hükümetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapmisti.

Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye baslamisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA