Dünya Bankasi Sudan'a Yardimlari Askiya Aldi

Dünya Bankasi, darbe girisiminin yasandigi Sudan'daki operasyonlarina yönelik ödemeleri durdurdugunu duyurdu.

Dünya Bankasi Baskani David Malpass, konuya iliskin açiklamasinda, Sudan'daki son olaylardan büyük endise duydugunu, bu durumun ülkenin sosyal ve ekonomik toparlanmasi ile kalkinmasi üzerinde yaratabilecegi "dramatik" etkiden korktugunu belirtti.

Geçen haftalarda, Sudanli yetkililerle görüsmek üzere Hartum'u ziyaret ettigini animsatan Malpass, ülkenin ekonomik ve sosyal dönüsümünü görüstügünü aktardi.

Dünya Bankasi Grubu'nun, Sudan Aile Destek Programi'ni olusturmak ve ülkenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin kullanima sunulmasini desteklemek için diger kalkinma ortaklariyla birlikte çalistigini ve Sudan'in yakin bir ortagi oldugunu dile getiren Malpass, ülkenin iddiali bir ekonomik reform paketine baslama asamasinda oldugunu kaydetti.

Dünya Bankasi Grubu'nun, Sudan'daki tüm operasyonlarina yönelik ödemeleri askiya aldigini belirten Malpass, durumu yakindan izleyip degerlendirdikleri için yeni operasyonlari isleme koymayi da durduklarini ifade etti.

Malpass, "Sudan'in ekonomik kalkinmasini yeniden baslatabilmesi ve uluslararasi finans camiasinda hak ettigi yeri alabilmesi için barisin ve geçis sürecinin bütünlügünün yeniden saglanacagini umuyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- OHAL ilan edildi

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmisti.

Askeri müdahalenin ardindan hükümetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapmisti.

Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye baslamisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA