Uluslararasi Kizilhaç Komitesi Açiklamasi Nijerya'da Boko Haram Saldirilari Nedeniyle 20 Binden Fazla Kisi Kayip

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC), Nijerya'nin kuzeydogusunda terör örgütü Boko Haram'in 12 yildir süren saldirilari nedeniyle 20 binden fazla kisinin kayip oldugunu bildirdi.

ICRC Maiduguri Saha Görevlisi Usman Kunduli Bukar, yaptigi açiklamada, Nijerya'nin kuzeydogusunda 12 yildir devam eden terör saldirilarinda binlerce kisinin hayatini kaybettigini belirtti.

Bukar, bu sürede bölgede yasanan siddet olaylari nedeniyle ICRC'nin 20 binden fazla kayip vakasi kaydettigini söyledi.

Bölgedeki kadinlarin çocuklarini özledikleri için depresyon sorunu yasadiklarina isaret eden Bukar, "Kuzeydogu çatismalari sandigimizdan daha korkunç, binlercesi babalarini, ogullarini ve çocuklarini kaybetti. Hala birçok aile akrabalarini ariyor." dedi.

Bukar, bugüne kadar ICRC'nin aile temasini sürdürdügünü ve ayrilmis birçok aileyi yeniden birlestirdigini ifade etti.

Nijerya'da 2000'li yillarin basindan bu yana varlik gösteren terör örgütü Boko Haram'in 2009'dan bu yana düzenledigi kitlesel siddet eylemlerinde 20 binden fazla kisi öldü.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sinir komsulari Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldirilar gerçeklestirdi. Örgütün Çad Gölü Havzasi'ndaki saldirilarinda en az 2 bin kisi hayatini kaybetti.

Eski Boko Haram Sözcüsü Ebu Musab el Barnawi 2016'da örgütün yeni elebasi olarak belirlenmisti. Bu durum 2009'dan bu yana örgütü yöneten Ebubekir Sekau ile Barnawi arasinda örgüt içinde tartismalara ve bölünmeye neden olmustu.

Kaynak: AA