GÜNCELLEME - Sudan Ordu Komutani Burhan Açiklamasi 'Yaptigimiz Askeri Darbe Degil Devrimin Gidisatini Düzeltmek'

Sudan'da olaganüstü hal (OHAL) ilan eden ve hükümeti fesheden ordu komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, askerin eylemlerinin darbe olmadigini savundu.

Burhan yaptigi açiklamada, Basbakan Abdullah Hamduk'un kisisel çikari olmadan ülkesinin menfaati için çalistigini ve devletin karsi karsiya oldugu tehlikeler konusunda uyarilarda bulundugunu söyledi.

Ordunun son icraatlarinin yerinde oldugunu savunan Burhan, "Yaptigimiz askeri bir darbe degil devrimin gidisatini düzeltmektir. Halkin özgürlük, baris ve adalet taleplerine karsilik vermek istedik. Baska bir düsüncemiz yok. Ülke tehlikeli bir dönemeçte belki de uçurumun esigindeydi." ifadesini kullandi.

- Iç savas tehdidi

Siyasi güçleri, silahli kuvvetleri siyaset sahnesinden dislamak ve aleyhte kampanya yürütmekle suçlayan Burhan, söyle devam etti:

"Inaniyoruz ki iktidardaki tüm partiler, Sudan'in degil kendi çikarlari için çalisiyorlar. Halkin istegi olmadan bir grubun çikip da geçis döneminin yönetimini üstelenmesi ve kendi fikirlerini digerlerine dayatmaya çalismasi ülkenin milli güvenligi, birlik ve beraberligine tehdit teskil ediyor. Sudan’in tüm bölgelerinde sikintilar vardi ancak siyasiler bunu umursamadi. Sorunlara hiçbir çözüm getirmediler. Son hafta karsilastigimiz tehlikeler ülkeyi bir iç savasa sürükleyebilirdi. Birlik ve beraberligi tehdit eden, nefret ve irkçilik söyleminde bulunanlar vardi. 'Aramiza postal (asker) girmesini istemiyoruz.' dediklerini duyduk. Orduya karsi bir düsmanligin varligini hissettik. Siyasi güçler askerin girisimlerini reddettigi için bir uzlasiya varamadik. Durum, çikmaza girdi. Bu durum ordu içinde rahatsizliga neden oldu. Ülkede kontrolün elden çikabilecege dair endiseler vardi. Bir maceraperestin çikip da tüm çabalarimizi bosa çikaracagindan korktuk. Ülkeyi korumak ordunun görevi. Bu yüzden bu kararlari aldik."

Krizden tek çikis yolunun birlik ve beraberlik oldugunu ifade eden Burhan, krizin çözümü için Hamduk'a üç seçenek sunduklarini, ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ile de ordu ve siyasi güçler arasindaki krizin çözümünü görüstüklerini belirtti.

- Ordu-siyaset iliskisi

Geçis dönemini sivillerle tamamlayacak teknokrat hükümeti kurulmasi hususunda israrci olduklarini dile getiren Burhan, Anayasal Bildiri Anlasmasi'nin iptal edilmedigini, sadece asker sivil ortakligiyla ilgili maddelerin askiya alindigini dile getirdi.

Tüm Sudan halkinin temsil edilecegi bir hükümet kuracaklari sözünü veren Burhan, "Hedefimiz ordu siyasetten uzak kendi görevlerini yaparken geçis dönemini yöneten bir hükümet görmektir." diye konustu.

OHAL'in geçici oldugunu ve halkin yasantisini kisitlamayi hedeflemedigini vurgulayan Sudan ordu komutani, Anayasa Mahkemesi, Yargitay ve Bassavcilik gibi adli tüm kurumlarin olusumlarini en kisa sürede tamamlamayi vadetti.

-"Devlet is yapamaz hale geldi"

Siyasi husumetler ve anlasmazliklar nedeniyle devlet kurumlarinin is yapamaz hale geldigini ifade eden Burhan, söyle devam etti:

"Son iki sene, siyasi güçlerin geçis döneminde devletin islerini engelledigi ve ülkeyi fitneye sürükledigi bir dönem oldu. Egemenlik Konseyi tamamlanacak ancak biz olusturmayacagiz. Tüm eyaletler Egemenlik Konseyinde kendilerini temsil edecek bir üye belirleyecek. Bir basbakan belirlenecek ve tüm Sudan'i temsil edecek bir kabine olusturmasini isteyecegiz."

Seçim tarihiyle ilgili olarak Birlesmis Milletlerin de aralarinda oldugu uluslararasi kurum ve kuruluslarla istisare ettiklerini belirten Burhan, Temmuz 2023'ü genel seçim tarihi olarak belirlediklerini kaydetti.

Dogudaki krizin siyasi bir mesele oldugunu ve sorunu hükümetin çözmesi gerektigini belirten Burhan, "Siyasi partilerden tüm dogu halkini razi edecek bir çözüm bulmalarini istedik. Dogudaki halkin hak ettigi temsil oraninin verilmesini önerdik." seklinde konustu.

- "Sudanlilar darbenin basinin iddialarina kanmayacak"

Öte yandan Burhan'in açiklamalarina karsilik Basbakan Hamduk'un ofisinden açiklama yapildi. Açiklamada, "Sudanlilar ve dünya, darbenin basinin yaptiginin devrimi korumak oldugu iddialarina kanmayacak." ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA