ABD, Israil'in Yeni Yasa Disi Yerlesim Planindan Derin Endise Duyuyor

ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, Israil'in Dogu Kudüs ile Bati Seria'da yeni bir yasa disi yerlesim ihalesi düzenlemesinden kaygili olduklarini ve Israil yönetiminin bu yerlesimleri geri dönük olarak yasallastirma planlarinin kabul edilemez oldugunu söyledi.

Günlük basin toplantisinda sorulara yanit veren Price, "Israil hükümetinin çarsamba günü, çogu Bati Seria'nin derinliklerinde, yeni binlerce yerlesim yeri insa plani konusunda derin endise duyuyoruz." dedi.

Price, Israil'in Bati Seria'daki yasa disi yerlesim alanlarinda 1300 yeni konut için ihale açmasindan da derin endise duyduklarini kaydetti. Bu adimlarin, gerginligi düsürme ve sükuneti saglama çabalariyla tamamen tutarsiz olduguna isaret eden Price, "Iki devletli çözüm umutlarini zedeleyen yerlesimlerin genisletilmesine siddetle karsi çikiyoruz." ifadesini kullandi.

Yasa disi yerlesim yerlerinin geriye dönük yasallastirilmasinin da kabul edilemez oldugunu belirten Sözcü, ABD'nin bu konudaki görüslerini, üst düzey Israilli yetkililerle özel oturumlarda dogrudan dile getirmeye devam ettiklerini aktardi.

Israil yönetiminin, Bati Seria'da isgal altindaki bölgelerde 3 bin yeni konut insasina onay verecegini duyurmasindan hemen sonra ABD'nin Israil Maslahatgüzari Michael Ratney'nin telefonla Israil Basbakani Naftali Bennett'in Dis Politika Danismani Shimrit Meir ile görüstügü ileri sürülmüstü.

- Yasa disi yerlesim birimleri

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te 13, Bati Seria'da 253 yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 660 binden fazla Yahudi yerlesimci, isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki Filistin topraklarinda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA