Pentagon, Sudan'daki Darbe Girisimi Konusunda Kaygili

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Sudan'da ordunun geçici hükümete yönelik darbe girisiminden kaygi duyduklarini açikladi.

Günlük basin toplantisinda sorulari yanitlayan Kriby, Sudan'da ordunun geçici hükümete el koymasindan haberdar olduklarini belirtti.

Kirby, "Bu tür adimlar Sudan halkinin demokrasi emellerine terstir, anayasa ilanina ve Cuba Anlasmasina karsidir. Orduya, sivillerin öncülük ettigi geçis sürecinin ve seçimlere gitmek üzere kaydedilen ilerlemenin devam etmesi için gözaltina alinan tüm sivilleri kosulsuz olarak serbest birakmasi ve görevlerine dönmesini saglamasi çagrisinda bulunuyoruz." dedi.

Sözcü, Sudan ordusuna, Sudan halkinin barisçil bir sekilde gösteri düzenlemesine izin vermesi çagrisinda da bulunduklarini kaydetti.

ABD'nin bu ülkede herhangi bir askeri varliginin veya askeri isbirliginin bulunmadigini belirten Kirby, bu tür askeri girisimlerin bölgelerde istikrarsizliga yol açma riskinden her zaman endise duyduklarini belirtti.

- El Tanif üssüne kimin saldiri düzenledigini söylemedi

Cuma günü ABD askerlerinin de konuslu bulundugu El Tanif askeri üssüne drone ve roketlerle saldiri düzenlendigi hatirlatilarak, bu saldirinin arkasindan kimin olduguna yönelik soruya Kirby, "Su anda bunun ardinda kimin oldugunu söyleyecek pozisyonda degilim ancak daha önce Sii milislerden bu tür saldirilar gördük." yanitini verdi.

Kirby, saldirinin karmasik bir saldiri oldugunu ancak herhangi bir can kaybinin yasanmadigini hatirlatti.

- Kosova'daki Afganlar için 365 günlük süre

Kosova'da ABD askerlerinin konuslu oldugu Bondsteel Kampi'ndaki Afgan mültecilere yönelik bir soruyu yanitlayan Kirby, ABD’nin son zamanlarda buraya belirli bir kaynak ayirdigini kaydetti.

Kirby, oradaki Afganlarin güvenlik taramasindan geçirilmesine destek olmak üzere personel takviyesi de yaptiklarini, Kosova ile anlasmalarina göre Bondsteel'deki Afganlari, 365 gün içinde ya ABD'ye veya üçüncü bir ülkeye nakledeceklerini söyledi.

Amerikan topraklarindaki askeri üslerde halen 53 bin 167 Afgan mültecinin bulunduguna isaret eden Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanligi bölgesinde halen 3 binin üzerinde, ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutanligi bölgesinde ise 462 Afgan mültecinin bulundugunu dile getirdi.

Kaynak: AA