Kars'ta Kadinlar 'Imece' Usulü Eriste Kesiyor

Kars’ta kis sofralarinin vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘eriste’ kesilerek, iplerde yerini almaya basladi.

Kars'ta Kadinlar 'Imece' Usulü Eriste Kesiyor
Havalarin sogumasiyla birlikte Kars’ta kis hazirliklari da basladi.

Kis sofralarinda yerini alan eriste imece usulü kesiliyor. Kars’in Arpaçay ilçesine bagli Karakale köyünde bir araya gelen kadinlar, kestikleri eristeleri ipe sererek kurutmaya çalisiyor. Yaklasik 10 kadinin yardimlasmasiyla kesilen ve tellere asilan eristeler renkli görüntüler olusturuyor. Sabah erken saatlerde baslayan eriste kesimi ögleden sonra bitiyor.

Eristeleri kuruduktan sonra kavurduklarini ifade eden Güler Kemer, “Eriste hamurunu suyla yoguruyoruz. Aksamdan hazirliyoruz. Künde yapiyoruz. Gece dinleniyor. Sabah da kesiyoruz. Bunlar simdi grup, bugün bana kesiyoruz. Yarin bir baska arkadasimiza bu sekilde elbirligi ile eristelerimizi kesiyoruz. Imece usulü yapiyoruz” dedi.

Arpaçay Karakale köyünde bir evde toplanan kadinlarin birisi hamur açarken, birisi de eristeleri makinede kesiyor. Bir kadin ise kesilen eristeleri tele asarak kurutuyor. Ortaklasa kesilen eristeler daha sonra komsular arasinda bölünüyor.

Kars’ta kar yagdiktan sonra sofralarda yerini alan eristenin özellikle pilavi ve çorbasi yapiliyor. Bazi vatandaslar ise kestikleri eristelerden kent disinda yasayan akrabalarini gönderiyor.

“Eriste pilavi”

Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanilmiyor. Pilavlarda bulgur ya da eriste tercih ediliyor. Eriste pilavi da eriste ve mercimek katilarak yapiliyor. Önce mercimekler haslaniyor, aci suyu dökülen mercimeklerin içine eriste katiliyor. Kaynatilarak süzülürken tereyaginda halka halka dogranan patatesler kizartiliyor ve eriste mercimek karisiminin üzerine dökülüyor. Sonra bu karisim kisik ateste bir kere daha pisiriliyor.
Kaynak: İHA