Ingiliz Askerin Kenyali Kadini Öldürdügü Iddialarina Iliskin Bakandan Adalet Talebi

Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace, 2012'de bir Ingiliz askerinin Kenyali Agnes Wanjiru'yu öldürdügü iddialarini ciddiye almadigi gerekçesiyle elestiriliyor.

The Sunday Times'ta yer alan habere göre, 2012'de 21 yasinda olan Kenyali kadin Wanjiru'yu öldürdügü iddia edilen Ingiliz asker cinayeti arkadaslarina itiraf etti ve yine asker olan arkadaslarindan biri o dönem cinayeti üst düzey subaylara bildirdi ancak herhangi bir islem yapilmadi.

Kenyali kadinin cesedi Mart 2012'de kaybolduktan 2 ay sonra, Kenya Ingiliz Ordusu Egitim Birligine (BATUK) araçla 10 dakika mesafedeki Nanyuki sehrinde bir otelin foseptik çukurunda bulundu.

Wanjiru'ya yapilan otopsinin ardindan kadinin gögsüne ve karnina aldigi biçak yaralari sonucu öldügü tespit edildi.

Cesedin durumu nedeniyle cinsel saldiriya ugrayip ugramadigi belirlenememis ancak dövüldügüne dair kanitlar bulundu.

Görgü taniklari daha önce The Sunday Times'a yaptigi açiklamada, Wanjiru'nun en son bir Ingiliz askeriyle otelin barindan çikarken görüldügünü söylemisti.

- "Adalet yerini bulmali"

Muhalefetteki Isçi Partisi'nin Gölge Savunma Bakani John Healey, konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Bu genç Kenyali kadinin ölümünün ayrintilari korkunç ancak Ingiliz ordusunun bu davada ifsa ettigi ciddi basarisizlik raporlari hakkinda savunma bakanlarindan hala bir eylem yok." ifadesini kullandi.

Healey, olaydan 9 yil sonra Agnes ve ailesi için adaletin yerini bulmasi gerektigini belirterek, "Savunma Bakani (Ben Wallace) bunu daha ciddiye almali. Kenyali dedektiflere tam is birligi sözü vermeli ve komutanlardan, askeri polisten veya Savunma Bakanligindan olasi herhangi bir örtbas etmeye karsi sorusturma baslatmali."

Savunma Bakanligindan bir sözcü de Bakan Wallace'in sorusturmalarin engellenmediginden emin olmak için asker ve Kenya polisiyle birlikte çalistigini bildirdi.

- "Sorusturmanin yargilama yetkisi Kenya polisine aittir"

The Sunday Times'in haberinin ardindan, BATUK'un resmi Twitter hesabindan, Komutan Albay Duncan Mann'in konuya iliskin su açiklamalari paylasildi:

"Ingiliz ordusu, en yüksek disiplin standartlarini, yasalara uygun davranisi ve baskalarina saygi duymayi taahhüt eder. Agnes Wanjiru'nun trajik ölümünün kosullarini arastiran Kenyali yetkililer ile Savunma Bakanliginin görüsmelerini destekliyoruz. Bu sorusturmanin yargilama yetkisi Kenya polisine aittir. BATUK, Nanyuki toplulugunda olumlu rol oynadi ve oynamaya devam ediyor. Bu mevzu devam eden bir sorusturmaya tabi olmasi nedeniyle daha fazla yorum yapmak uygun olmaz."

Kenya'daki Ingiltere Yüksek Temcilcisi Jane Marriott de ülkesinden üst düzey askeri yetkililerin ilerleyen haftalarda Kenya'da olacagini ve Ingiltere'nin 2012'de Agnes Wanjiru'nun "trajik ölümü"yle ilgili sorusturmayi destekleyecegini bildirdi.

Kenya'da 2019'da yapilan bir sorusturmada, Wanjiru'nun "Ingiliz askerleri tarafindan öldürüldügü" sonucuna varilmasi ve Ingiltere Savunma Bakanligi (MoD) müfettislerinin sorusturmalarina ragmen kimse adalete teslim edilmemisti.

Kaynak: AA