Yanardag Faciasinin Yasandigi La Palma'ya Yardimlar Hizlandirilacak

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’da yer alan Cumbre Vieja Yanardagi’nin kül ve lav püskürtmeye devam etmesi nedeniyle adaya yönelik yardimlarin hizlandirilacagini duyurdu.

Yanardag Faciasinin Yasandigi La Palma'ya Yardimlar Hizlandirilacak
Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’da bulunan Cumbre Vieja Yanardagi, 19 Eylül’den bu yana kül ve lav püskürtmeye devam ediyor. Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, facianin sürdügü Las Palma’ya gerçeklestirdigi ziyaretin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, adada yanardag faciasi nedeniyle agir darbe alan tarim ve balikçilik endüstrilerine yönelik yardimlarin hizlandiracagini söyledi.

Sanchez ayrica, "Önümüzdeki sali günü yapilacak kabine toplantisinda, hem istihdam plani için ekonomik kaynaklarin gelisini hem de tüm tarim ve balikçilik sektörüne yönelik yardimlari hizlandirmak için bir bütçe degisikligi yapacagiz” dedi.

Öte yandan, Sanchez bu ayin baslarinda adanin altyapisini yeniden insa etmenin yani sira istihdam, tarim ve turizmin artirilmasi için 206 milyon euro (239 milyon dolar) fon saglanacagini duyurmustu.

Bilanço giderek agirlasiyor

Yanardag faciasinin 1 ayi askin süredir devam ettigi bölgede bilanço giderek agirlasiyor. Yanardag patlamaya basladigi günden bu yana tahliye edilenlerin sayisi 7 bin 500’e ulasirken, bölgedeki binlerce ev kullanilamaz hale geldi. Lav akisi adanin 2 bin 100 dönümünü kaplarken, 2 bin 185 bina da yikildi. Yanardagdan çikan lav, adanin ekonomik üretiminin yaklasik yarisini olusturan muz tarlalarinin da bir kismini yok etti. Yetkililer, yanardagin faaliyetinin önümüzdeki 3 ay boyunca daha devam etmesi ve kullanilamaz hale gelen ev sayisinin artmasindan endise ediyor.

Kanarya Adalari Volkanoloji Enstitüsü’nden yapilan açiklamada ise sabah saatlerinde ana koninin bir kisminin çöktügü belirtilerek, yanardagin üzerinden kara kül bulutlarinin çikmaya basladigi ifade edildi.

Bilim adamlari lav örnekleri topluyor

Ispanyol bilim adamlari lav örnekleri toplamaya baslamisti. Geçtigimiz persembe gündüz saatlerinde baslayan örnek toplama çalismalari dün gece saatlere kadar devam etmisti. Bilim adamlari, elde ettikleri lav örneklerinde magmanin fiziksel özellikleri üzerinde inceleme yapacak.
Kaynak: İHA