Ürdün'de Partiler Siyasal Sistem Komitesi'ni 'Kitleleri Uyusturma Girisimi' Olarak Nitelendirdi

Ürdün'de bazi parti ve hareketler, Siyasal Sistemi Yenileme Kraliyet Komitesi'nin "halkin taleplerine bir yanit olarak ortaya çikmadigini" belirterek, "daha ziyade yasanabilecek halk hareketlerinin önüne geçme ve kitleleri uyusturma girisimi oldugu" degerlendirmesine bulundu.

Ortaklik ve Kurtulus Partisi, Ürdün Daha Güçlü Partisi, Hayat Partisi, Halk Birligi Partisi, Gelecek Partisi, Ulusal Birlik Cephesi, Halk Degisim Hareketi, Demokratik Ilerici Akimi'nin ortak açiklamasinda, "Komitenin özellikle parti, seçim yasalari ve anayasa degisiklikleriyle ilgili önerileri siyaset uzmanlari için sasirtici olmasa da hayal kirikligi yaratti." ifadelerine yer verildi.

Bu önerilerin daha ziyade, halkin onurlu bir yasam sürmesini ve demokratik dönüsüm ile gerçek parlamenter sistemi engellemeye yönelik stratejik projenin bir uzantisi olduguna isaret edilen açiklamada, komitenin "halkin taleplerini karsilama amaciyla kurulmadigi, daha ziyade yasanabilecek halk hareketlerinin önüne geçme ve kitleleri uyusturma, siyasi hayati çarpitma ve halki yönetimin kaynagi olma hayallerini gerçeklestirmekten mahrum birakma girisimi oldugu" aktarildi.

Açiklamada, "Komite tarafindan önerilen anayasa degisikliklerinin, Ürdün anayasasinda kabul edilen siyasi sistemin temel tasini olusturan parlamenter temsil sisteminin özüne yönelik açik bir saldiri içerdigi açikça görülüyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Gençlik, kadin, yerel yönetimler, seçim, partiler ve anayasal degisikliklerle ilgili 6 alt kolu barindiran 92 üyeli Siyasal Sistemi Yenileme Kraliyet Komitesi, Kral Abdullah'in talimatiyla 10 Haziran'da kurulmustu.

Eski Basbakan Semir Rifai'nin baskanligini yaptigi komite, Ürdün Parlamentosu yeni yasama dönemine baslamadan önce siyasal sistemde yenilik projeleriyle ilgili çalismalar yapmak, bu konuda yasa tasarilari ve anayasal degisiklik önerileri hazirlamakla görevlendirilmisti.

Kral Abdullah, ülkede reform talepleri üzerine komiteyi kurma karari almisti.

Komite, seçim kanununa iliskin tasari ve anayasada degisiklik önerileriyle ilgili hazirladigi raporu 3 Ekim'de Kral 2. Abdullah'a sunmustu.

Kaynak: AA