Bakan Bilgin, Hak-Is'in 46. Kurulus Yil Dönümü Etkinligine Katildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin: 'Devlet bu ekonomik sorunlar karsisinda çalisanlarini koruyacak. Kamu çalisanlarini, memurlarini, isçisini enflasyona ezdirmeyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret önümüze geliyor. Bundan da kimsenin kuskusu olmasin. Önümüzde ne yapacagimizi biliyoruz''(10 büyükelçinin Kavala'ya iliskin açiklamasi) Sayin Cumhurbaskanimiz onlarin hak ettigi, istedigi cevabi onlarin yüzüne tokat gibi vurdu' HakIs Genel Baskani Mahmut Arslan: 'Türkiye'ye yakisan bir asgari ücreti insallah yilbasinda Sayin Bakanimizin çabalariyla elde edecegimizden hiç kuskunuz olmasin'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "Devlet bu ekonomik sorunlar karsisinda çalisanlarini koruyacak. Kamu çalisanlarini, memurlarini, isçisini enflasyona ezdirmeyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret önümüze geliyor. Bundan da kimsenin kuskusu olmasin. Önümüzde ne yapacagimizi biliyoruz." dedi.

Bilgin, Hak-Is Konfederasyonu'nun 46. kurulus yil dönümü dolayisiyla bir otelde düzenlenen Genisletilmis Baskanlar Kurulu Toplantisi yemegine katildi.

Bilgin, yaptigi konusmada, sendikal mücadelenin kolay olmadigini belirterek emegin kutsal bir deger oldugunu söyledi. Bilgin, "Bunu korumak, gelistirmek, yüceltmek sadece emekçilerin degil, sendikalarin da görevidir. Sendikalara böyle bakmak lazim." dedi.

Bakan Bilgin, 10 büyükelçinin tutuklu Osman Kavala'ya iliskin açiklamasina iliskin su degerlendirmede bulundu:

"Bati ülkelerinin büyükelçileri Türkiye'ye, 'falanca adami serbest birakin' diye bir talimat vermeye kalktilar. Sayin Cumhurbaskanimiz onlarin hak ettigi, istedigi cevabi onlarin yüzüne tokat gibi vurdu. Aslinda Batili ülkelerin temsilcileri Türkiye'de bu talepleri iletirken bir gerçegi ortaya koydular, 'o adam Türkiye'nin adami degil, bizim adamimiz' dediler. Onlarin büyükelçileri degil de istihbarat servisleri bu taleplerini kamuoyuna açiklasaydi daha dogru ve gerçek olurdu. Bunu gözden kaçirmayalim. Bu topraklarda bagimsiz bir ülke olarak var olmanin bedeli neyse Türkiye bunu ödüyor."

- "Bu sorunun çözüleceginden hiç endiseniz olmasin"

"Yasadigimiz sorunlar var. Enflasyon sorunu var, bunu görüyoruz. Dünyanin her tarafinda enflasyon sorunu var" diyen Bilgin, kapanma, üretimin durmasi ve üretimdeki yavaslama gibi salgin krizinin yarattigi sonuçlarin enflasyonist bir etki yaptigini söyledi.

Türkiye'nin, üretimin gücü, isçisinin emegi ve bu topraklarin yetistirdigi ürünlerle bu sorunu çözecegini vurgulayan Bilgin, "Dolardaki dalgalanmalar, dolar, faiz, enflasyon arasindaki sarmali bir sekilde Türkiye kiracak, Türkiye ihracata dayali büyüme modeliyle kiracak. Ihracat ürünlerimizin içerisindeki ithalat oranini düsürecegiz. Bunun tek yolu buradan geçiyor. Yerli üretim, emegimiz, sermayemiz, ülkenin kaynaklari bilgisi ve teknolojisiyle bir araya geldigi zaman ihracatimizin ithalati karsilama orani yükseldikçe bu sarmali kiracagiz. Bundan hiç süpheniz olmasin." dedi.

Türkiye'nin 200 milyar dolar esigini asmis bir ihracat rakamina sahip olduguna dikkati çeken Bilgin, "Bir sikinti var ama o sikintiyi paylasacagiz. Sikintiyi asma konusunda üzerimize bir görev düsüyor. Sosyal politikalari uygulayan, sosyal politikalardan sorumlu bakanin, bakanligimizin, devletimizin üzerine düsüyor." diye konustu.

- "Enflasyona ezdirmeyerek yolumuza devam edecegiz"

Türk devletinin bu sikintilari sosyal politikalarla asacagini vurgulayan Bilgin, sunlari kaydetti:

"Temmuz ayinda bütün sartlari önümüze koyarak gerçeklestirdigimiz toplu sözlesme müzakerelerinden emegi koruyan bir netice elde ederek çiktik. Arkasindan memurlarla bir sözlesmeyi yaptik. Devlet bu ekonomik sorunlar karsisinda çalisanlarini koruyacak. Kamu çalisanlarini, memurlarini, isçisini enflasyona ezdirmeyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret önümüze geliyor. Bundan da kimsenin kuskusu olmasin. Önümüzde ne yapacagimizi biliyoruz. Türkiye'nin ekonomik sorunlarina karsi kimseyi, çalisanlarimizi, emegimizi koruyarak enflasyona ezdirmeyerek yolumuza devam edecegiz."

Bilgin, Türkiye'nin birinci çeyrekte yüzde 7,2, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdügünü animsatarak, "Bu yil sonunda bu büyümemizi yüzde 10 civarinda gerçeklestirecegiz. Büyüyen, sosyal politikalarla güçlenen bir Türkiye, emegini, çalisanlarini, memurlarini koruyan bir ülke olacaktir. Nitekim memurlari koruyacagimiz 3600'ü sözlesmemize yazdik. Vaat olmaktan çikardik, uygulama sürecindeyiz. Onu gerçeklestirecegiz. Geçici isçilerin sorunlarini çözecegiz." dedi.

- "Haklarimiza sahip çiktik"

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan ise konfederasyonun kurulus asamasi ve çalismalarini anlatti.

12 Eylül darbesi ve 28 Subat sürecine deginen Arslan, "Milli iradeye, demokrasiye, haklarimiza sahip çiktik. Bize dayatilan her türlü antidemokratik yönteme karsi direnis gösterdik. 15 Temmuz'da birileri bir yerlerde saklanirken bizim mensuplarimiz sokaklardaydi. Kardeslerimiz, dava arkadaslarimiz sehit, gazi oldular." dedi.

Türkiye'nin potansiyeline güvendiklerini belirten Arslan, "Asgari ücret konusunda da tipki kamu toplu is, memur toplu sözlesmelerinde oldugu gibi Türkiye'ye yakisan bir asgari ücreti insallah yilbasinda Sayin Bakanimizin çabalariyla elde edecegimizden hiç kuskunuz olmasin." diye konustu.
Kaynak: AA