Tunus Disisleri Bakani El-Cerendi'den Demokrasi Vurgusu

Tunus Disisleri Bakani Osman el-Cerendi, ülkesinin demokratik yaklasimina bagli oldugunu, hukuka ve kurumlara dayali istikrarli bir devletin temellerini atildigini duyurdu.

Tunus Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Cerendi, ABD'nin Yakin Dogu Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi Yael Lempert ile baskent Tunus'ta bir araya geldi.

Cerendi, ülkesinin demokratik yaklasimina bagli oldugunu, hukuk ve kurumlara dayali istikrarli bir devletin temellerinin atildigini belirttigi görüsmede "Yeni hükümetin kurulmasi, Cumhurbaskani Kays Said'in Tunus halkinin demokratik gidisati düzeltme taleplerine cevap niteligindeki ilk önemli adimidir” dedi.

“Cumhurbaskani’nin, Tunus'un ortaklarina güvence verecek adimlarin geri kalanini açiklayacaktir" ifadesini kullanan Cerendi, bu düzeltme süreci tamamlanana dek ülkesine destek verilmesinin sürdürülmesinin önemine isaret etti.

- Lempert, “Tunus Amerikan iliskilerinin önemini ve gücünü” vurguladi.

ABD’li yetkili Lempert, ülkesinin mevcut zorluklarla mücadelede Tunus’a destek vermek, kalkinma ve yapisal reformlarda ilerlemesine yardimci olmak konusunda istekli oldugunu vurguladi.

ABD Kongresi, 14 Ekim'deki oturumunda Tunus'taki siyasi durum hakkinda uzman görüsleri dinlemis ardindan ülkedeki demokratik durumun tehdit altinda oldugu ve tehlike barindirdigi uyarisi yapmisti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi. Bu kararnamelerle Cumhurbaskaninin yasama ile yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskanina Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil cumhurbaskanina karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Ülkede Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine de 11 Ekim’de göreve baslamisti.

Kaynak: AA