Putin, Afganistan'in Finans Varliklarinin Dondurulmamasindan Yana

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Afganistan’da 20 yil bulunan NATO ülkelerinin bu ülkede yasananlarin sorumlulugunu tasidigini belirterek, "Yapmalari gereken ilk sey, Afgan finans varliklarini dondurmamak ve Afganistan'in birincil öneme sahip sosyal ve ekonomik sorunlari çözmesine imkan vermektir." dedi.

Putin, Uluslararasi Valday Tartisma Kulübünün Soçi’deki toplantisinda, gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'daki durumun normallesmesi için ekonominin yeniden insasina yardim etmek gerektigini vurgulayan Putin, Çin ve Rusya ile Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) ülkelerinin de bu sürece katilmasinin önemine dikkati çekti.

Afganistan’da yasananlarin esas sorumlulugunun 20 yildir bu ülkede savasan NATO ülkelerinin olduguna isaret eden Putin, "Bence yapmalari gereken ilk sey, Afgan finans varliklarini dondurmamak ve Afganistan'in birincil öneme sahip sosyal ve ekonomik sorunlari çözmesine imkan vermektir." ifadesini kullandi.

Putin, Rusya ve SIÖ ülkelerinin; Afganistan'in komsu devletlerinin vatandaslarinin durum ne olursa olsun kendilerini güvende hissetmelerini saglamak için çalisacagini dile getirdi.

Çin ile ikili bazda bu çalismayi sürdüreceklerini vurgulayan Putin, "Terör ve radikalizm kaynagi olmayan, sinirlarimiza yakin, sakin ve gelisen bir Afganistan'a sahip olmak bizim için önemlidir. DEAS’in varligi orada duruyor, Taliban teröristlerden kurtulmaya çalisiyor, kurbanlar veriyor. Bu bizim için önemli." diye konustu.

- "Karabag’da taraflarin anlasmalari uzun vadeli kabul etmesi gerektigi" mesaji

Putin, Karabag’daki duruma iliskin yaptigi degerlendirmede de “Öncelikle hem Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in hem de Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan’in siyasi bilgeligini takdir etmeliyim. Tüm trajediye ragmen mevcut durumu asmayi, sorumlu bir karar vermeyi basardilar, akan kani durdurmayi basardilar.” diye konustu.

Bölgede uzun vadeli çözüm için kosullarin yaratilmasi gerektigine dikkati çeken Putin, iki tarafin bu anlasmalari uzun vadeli kabul ederek baris içinde yasamanin avantajlarini takdir etmesi halinde bunun gerçeklesecegini belirtti.

Putin, Ermenistan ve Azerbaycan'in sinir sorununu Sovyet dönemi haritalara dayanarak çözebilecegini ancak bu sürecin karsilikli tavizler gerektirdigini dile getirdi.

Azerbaycan’in Nahçivan ile dogrudan ulasim baglantilarini açmak ve Erivan’in Bakü ile normal ekonomik iliskiler kurmak istedigini aktaran Putin, Ermenistan’in Türkiye ile iliskilerini yeniden saglamak ve ona modern bir karakter kazandirma arzusunda oldugunu bildirdi.

- Mali’deki Wagner’in varligi

Rus güvenlik sirketi Wagner’in Mali’de bulunmasi ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Putin, söz konusu parali savasçilarin bu ülkede bulunabilecegini söyledi.

Putin söyle devam etti:

"Bu özel bir sirket, devlet sirketi degil. Onlar Rus devletinin çikarlarini yansitmiyor ve eger onlar bir yerlerde bulunuyorsa Rus devleti adina degildir. Bu özel is ve özel çikarlar, enerji kaynaklari, altin ve degerli taslar gibi diger kaynaklarin çikarilmasi ile ilgili. Eger bu Rus devletinin çikarlari ile çelismeye baslarsa -ne yazik ki böyle oluyor- o zaman biz elbette buna tepki gösteririz ve bunu yapariz."

- Rusya-ABD iliskilerinde bir adim ileri, iki adim geri

Putin, 16 Haziran’da ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi görüsmenin genel olarak verimli geçtigini aktardi. Putin, bu zirvenin Rus tarafinda Washington’un ikili iliskileri canlandirmayi amaçladigi izlenimi olusturdugunu belirtti.

Iki ülke arasinda ticaret hacminin yüzde 20 arttigina isaret eden Putin, “Genel olarak dogru yoldayiz. Bir adim ileri, iki adim gerileme görsek de genel anlasmalara göre ilerliyoruz.” dedi.

Rusya Devlet Baskani Putin, ABD Baskani Joe Biden’in askeri birliklerini Afganistan’dan çikarmakla dogru yaptigini ifade etti. Putin, Biden’in iç politikadaki saldirilari öngörse de bu sorumlulugu üstlendigini kaydetti.

Kaynak: AA