BM Açiklamasi Myanmar'da Demokrasiye Dönüs Kapisi Kapaniyor

Birlesmis Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, yönetime darbeyle el koyan ordunun uzlasi ve diyalogdan yana olmadigini belirti.

Burgener, BM Genel Merkezi'nde düzenledigi basin toplantisinda, Myanmar'in iç savasa dogru sürüklendigini söyledi.

BM'nin ve ülkelerin Myanmar'da cuntayi kabul etmemesi gerektiginin önemine deginen Burgener, yönetime darbeyle el koyan ordunun uzlasi ve diyalogdan yana olmadigini vurguladi.

Burgener, Myanmar'da demokrasiye dönüs ve demokratik reform kapisi kapanmak üzere ifadesini kullandi.

Ülkedeki insani durumun ise son derece kötü olduguna dikkati çeken Burgener, BM'nin insani yardim sagladigi kisilerin sayisinin 1 milyondan yaklasik 3 milyona çiktigini aktardi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

BM'ye göre, Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 1000'in üzerinde kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA