AB, Polonya'nin Göçmenleri Derhal Sinir Disi Etmeye Imkan Veren Uygulamasindan Da Endiseli

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, ellerine ulasan raporlarin Polonya Parlamentosunun sinir muhafizlarina, yasa disi sekilde ülkeye giren göçmenleri sinir disi etme yetkisi veren yeni yasa tasarisinin "pratikte zaten uygulamada oldugunu" gösterdigini belirterek, Polonya'ya AB anlasmalarina bagli kalma çagrisi yapti.

Avrupa Parlamentosunda (AP), Johansson'un katilimiyla iki hafta önce Avrupa basinina yansiyan AB sinirlarindaki geri itmelere iliskin son haberler üzerine oturum düzenlendi.

Johansson oturumda yaptigi konusmada, bu tür raporlari ilk defa almadiklarini, Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi dahil olmak üzere pek çok kurumdan geri itmelere dair iddialarin AB'ye ulastigini söyledi.

"Sinirlarimizda özellikle yapisal ve organize siddet, asla kabul edilemez." diyen Johansson, AB fonlarinin suistimal edildigine dair de raporlar aldiklarini belirtti.

Johansson, Hirvatistan, Yunanistan ve Romanya'dan fonlarin kötüye kullanildigina dair her bilgiyi arastirmalarini istedigini vurguladi ve "Bu iddialar dogrulanirsa Komisyon harekete geçecektir." dedi.

Hirvatistan'in bagimsiz gözlem mekanizmasi kurdugunu animsatan Johansson, ayni adimi Yunanistan'dan da bekledigini yineledi.

- "AB'de geri itmeler, normallestirilemez veya yasallastirilamaz"

Johansson, Belarus'taki Lukasenko rejimine yaptirim çagrilarini yineleyerek, "AB'de geri itmeler, normallestirilemez veya yasallastirilamaz. Lukasenko rejimini durdurmaliyiz." diye konustu.

Simdiye kadar AB-Belarus sinirinda 7 kisinin öldügünü belirten Johansson, "Bu ölümler kabul edilemez." ifadesini kullandi.

- Varsova-Brüksel gerilimi

Johansson, Polonya Parlamentosunun sinir muhafizlarina, yasa disi sekilde ülkeye giren göçmenleri derhal sinir disi etme yetkisi veren tartismali yasa tasarisini onaylamasi konusuna da degindi.

Ellerine ulasan raporlarin yasa tasarisinin "pratikte zaten uygulamada oldugunu gösterdigini" belirten Johansson, Polonyali yetkililerle AB mevzuatina bagli kalmalari hususunda görüsmeler içinde olduklarini bildirdi.

Varsova ile Brüksel arasinda bir süredir devam eden hukukun üstünlügü tartismalarinin ardindan Polonya Anayasa Mahkemesinin 7 Ekim'deki karariyla yeni bir gerginlik ortaya çikmisti. Mahkeme, ülkenin ulusal yasalarinin bazi AB yasalarindan önce geldigine yönelik karar açiklamisti.

Polonya'nin hukukun üstünlügü, basin özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konulardaki uygulamalari son yillarda AB içinde elestiriliyor.

AB Komisyonunun "Hukukun Üstünlügü 2021" raporunda, Polonya'da yargi bagimsizliginin tehdit altinda oldugu ve bunun endise verici oldugu ifade edilmisti.

Avrupa Adalet Divani da Polonya Yüksek Mahkemesinde yargiçlara karsi kurulan disiplin kurulunu ve atanma yöntemini elestiriyor.

Polonya ile AB arasinda hukukun üstünlügüne iliskin tartismalar, bazi üye ülkelerin talebiyle yarin baslayacak AB Liderler Zirvesinin ana konularindan olacak.???????

Kaynak: AA