Tunus'ta Yargi Yüksek Kurulu, Yürütme Organinin 'Yargiya Müdahalesini' Reddetti

Tunus Yüksek Yargi Konseyi (YYK), yürütme organinin yargida “reform” yapmak istemesini “uluslararasi hukuk kriterlerinin ihlali" olarak nitelendirdi.

Tunus resmi haber ajansina (TAP) konusan YYK Baskani Yusuf Buzahir, “Yarginin liste bazinda ve yürütme organi (Cumhurbaskani ve hükümet) araciligiyla reform yapilarak arindirilmasi, uluslararasi standartlara aykiri ve ters etki yaratabilecek yanlis bir yoldur." dedi.

Ayni yolun 2012’de denendigine dikkat çeken Buzahir, YYK’nin her alanda yolsuzlukla mücadele ettigini ve bunu kurumsal çerçevede ve yasaya uygun bir sekilde yaptiklarini söyledi.

Ekim ayi baslarinda YYK Baskani Buzahir ile görüsen Cumhurbaskani Kays Said, Tunus halkinin taleplerinin yerine getirilmesinin ancak adil bir yargi ile gerçeklesebilecegini ve bunun yolunun da yarginin arindirilmasiyla mümkün oldugunu kaydetmisti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Tunus’ta Basbakan Necla Buden Ramazan tarafindan 11 Ekim’de olusturulan yeni hükümet, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda yapilan yemin töreninin ardindan göreve baslamisti.

Kaynak: AA