Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'65 yas üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaslarimiz için grip asilari tanimlanmaya baslanmistir. Asilar stoklara girdikçe influenza asisi tanimlanmaya devam edilecektir' '(TURKOVAC) 2 doz inaktif asi olmus saglikli bireylerin gönüllü olarak destek vermesine ihtiyaç var. Kendi asimiz kendi gücümüzdür. Bu güce güç katacak gönüllüler eNabiz üzerinden gönüllü olmaya müracaat edebilir ya da en yakin sehir hastanesine ulasabilirler' 'Okullarin kapanmasi söz konusu degil. Gündemimizde olmayacak. Çocuklarimizi koruyarak, tedbirlere uyarak egitimin her kademesinde yüz yüze egitime devam edecegiz' 'Gençler, sorumlu davranarak evlerinize, sevdiklerinize, büyüklerinize virüs tasimamak için tedbirlere uymali ve en kisa sürede tam asili hale gelmelisiniz. Sizleri mücadelede ön safa davet ediyorum'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, 65 yas üzeri kisiler ve risk grubundaki vatandaslar için grip asilarinin tanimlanmaya basladigini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi yazili açiklamada, kurulun, salginin seyri, genç nüfusun vakalar içindeki dagilimi, asi programinin degerlendirmesi ve influenza gündemi ile toplandigini belirtti.

Salginin ulastigi durumda günlük yaklasik 30 bin vaka ile karsi karsiya olunduguna dikkati çeken Koca, vakalarin ortalama yasinin düsmesi ve asilanmis olmak sayesinde hastanelerin kapasitesini zorlayacak bir hasta yükü ile karsilasilmadigini vurguladi.

Koca, vakalarin yas ortalamasi düsmesine karsin hem servisler hem de yogun bakim ünitelerinde halen ileri yastaki kisilerin yatmaya devam ettigine isaret ederek, Kovid-19 kaynakli vefatlar içerisinde de bu yas grubunun belirgin çogunlukta oldugunu aktardi.

- "Gençler, sizleri mücadelede ön safa davet ediyorum"

Saglik Bakani Koca, vakalarin neredeyse yarisinin 30 yas altindaki kisilerden olustugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Gençlerimiz hastaligi hastaneye yatmadan geçirseler de bulastirabilecekleri büyüklerimiz halen hastanede tedavi edilmek zorunda kalabiliyor. Bu durum artik sorumlulugun gençlerde oldugunu teyit ediyor. Salginin ilk dönemlerinde en çok kisitlama 65 yas üzeri büyüklerimize uygulanmis ve büyük bir fedakarlikla kurallara uymus ve sorumluluklarini yerine getirmislerdi. Bugün sorumluluk alma, ön safta mücadele etme sirasi gençlerimizdedir. Gençler, sorumlu davranarak evlerinize, sevdiklerinize, büyüklerinize virüs tasimamak için tedbirlere uymali ve en kisa sürede tam asili hale gelmelisiniz. Gençler, sizleri mücadelede ön safa davet ediyorum."

- "Asilanma oraninin yüksek olmasi asi olmayanlari korumuyor"

Asi programinda birçok vatandasin asilarini olmasina karsin bir yavaslamanin dikkati çektigini vurgulayan Koca, "Asi, tam asili hale gelmeden çok sinirli koruma sagliyor. Hele toplum bagisikligi elde edilmeden ne kadar emek versek de yayilim devam ediyor. Asilanma oraninin yüksek olmasi asi olmayanlari korumuyor." ifadelerini kullandi.

Bakan Koca, "baskalari nasilsa asi oldu, ben olmasam da olur" düsüncesinde olunmamasi gerektiginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Asi birinci derece asi olan kisileri koruyor. Kendi korumamiz kendi asimizdir. Ikinci doz ve hatirlatma dozu asisinin zamani gelen vatandaslarimizin hiç vakit kaybetmeden asilarini tamamlamalari önce kendileri sonra tüm toplum için son derece kiymetli bir adim olacaktir. Israrla ve tekrarla sizleri asi olmaya ve asilarinizi tamamlamaya davet ediyorum."

- Yerli asi TURKOVAC için "gönüllülük" çagrisi

Saglik Bakani Koca, açiklamasinda yerli asi TURKOVAC'a yönelik su çagrida bulundu:

"Asimizin gelistirilmesinin her safhasinda bagimsiz bir bilim heyeti asi çalismasinin sonuçlarini degerlendirerek bir sonraki asamaya geçmesine izin vermektedir. Bilimsel çalismalarin bagimsiz bilim insanlarimizca degerlendirildiginden ve güvence altina alindigindan emin olunuz.

Bulundugumuz asamada ise 2 doz inaktif asi olmus saglikli bireylerin gönüllü olarak destek vermesine ihtiyaç var. Kendi asimiz kendi gücümüzdür. Bu güce güç katacak gönüllüler e-Nabiz üzerinden gönüllü olmaya müracaat edebilir ya da en yakin sehir hastanesine ulasabilirler. Yerli asimiza destek verin, salgina karsi kendi güvencemiz somut hale gelsin."

- "Grip asilari tanimlanmaya basladi"

Geçen yil tüm dünyada maske kullanimi ve virüsün yayilim yollarinin sinirlanmis olmasi sebebiyle influenzanin neredeyse hiç görülmedigini animsatan Koca, "Bu yil dünyada influenza artis egiliminde olmasina ragmen, henüz ülkemizde görülmedi. Ancak diger solunum yollari virüsleri ise yaygin sekilde görülmeye basladi. Bu durum maske ve mesafe kullaniminda bu yil geçen yila göre daha gevsek oldugumuzu gösteriyor. Tedbir bizi influenzaya karsi da korur." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Koca, "65 yas üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaslarimiz için grip asilari tanimlanmaya baslanmistir. Asilar stoklara girdikçe influenza asisi tanimlanmaya devam edilecektir." bilgisini paylasti.

- "Egitimin her kademesinde yüz yüze egitime devam edecegiz"

Saglik Bakani Koca, açiklamasinda, yüz yüze egitime iliskin olarak da su ifadelere yer verdi:

"Bilim Kurulu üyelerimiz kendilerine çok sayida 'Okullar açik kalacak mi' sorusu ile müracaat edilmesinden sikayetçi. En net sekilde ve kararli bir tavirla okullarimizin kapanmasinin asla gündem olmayacagini bir kez daha ifade ediyoruz. Okullarin kapanmasi söz konusu degil. Gündemimizde olmayacak. Bu sorunun gündemde kalmasinin ise hiçbir faydasi da manasi da yok. Çocuklarimizi koruyarak, tedbirlere uyarak egitimin her kademesinde yüz yüze egitime devam edecegiz."

Kaynak: AA