Israilli Doktorlarin, Açlik Grevindeki Filistinli Tutukluyu Zorla Beslemeye Çalistigi Bildirildi

Filistin Kurtulus Örgütüne (FKÖ) bagli Filistin Esirler Heyeti, Israil'in orta kesiminde bulunan Kaplan Tip Merkezi'ndeki doktorlarin, açlik grevindeki Filistinli tutuklu Mikdad el-Kavasime'yi (24) zorla beslemeye çalistigini açikladi.

Heyetten yapilan yazili açiklamada, Kaplan Tip Merkezi'ndeki doktorlarin, Israil'in idari tutukluluk uygulamasini protesto için 91 gündür açlik grevinde bulunan Kavasime'yi çözeltiler ve takviyelerle zorla beslemeye çalistigi ifade edildi.

Doktorlarin bu girisiminin Kavasime'nin açlik grevini sona erdirmeyi hedefledigi kaydedilen açiklamada, olayin dün Kavasime yataga bagliyken gerçeklestigine isaret edildi.

Kavasime, saglik durumunun kötülesmesi üzerine dün Kaplan Tip Merkezi'nin yogun bakim ünitesine kaldirilmisti.

Israil parlamentosu Knesset, 30 Temmuz 2015'te, açlik grevi yapan Filistinli tutuklu ve mahkumlarin "zorla beslenmesine" imkan taniyacak yasayi onaylamis, karar Filistinliler ve uluslararasi insan haklari örgütleri tarafindan tepkiyle karsilanmisti.

- Israil'in "idari tutukluluk" uygulamasi

Israil hapishanelerindeki bazi Filistinliler, Israil'in mahkumlara karsi ihlallerini ve "idari tutukluluk" politikasini protesto için açlik grevi yapiyor.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali olarak 1 ila 6 ay alikoyabiliyor.

Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.

Filistin Esir Cemiyetinin verilerine göre, 6 Eylül 2021 tarihi itibariyla Israil hapishanelerinde 520'si "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 650 Filistinli bulunuyor. Bunlarin yaklasik 200'ü çocuklardan olusuyor.

Kaynak: AA